Hrant Kasparyan / Demokrat Haber

Batman’ın Kozluk İlçesi Gümüşörgü Jandarma Karakolu’nda zorunlu askerlik yaptığı sırada Paskalya Bayramı’nın kutlandığı bir dönemde ve aynı zamanda Ermeni Soykırımı’nı anma gününe denk gelen 24 Nisan 2011 günü Kıvanç Ağaoğlu’nun tüfeğinden çıkan kurşun ile öldürülen Ermeni Er Sevag Şahin Balıkçı davasının 19. duruşması, 13 Kasım 2014 Perşembe günü, Diyarbakır 2. Hava Kuvvet Komutanlığı Askeri Mahkemesi’nde görülecek.

1915 Ermeni Soykırımı’nda hayatını kaybedenleri anma günü olarak kabul edilen 24 Nisan’da öldürülen Sevag Balıkçı’nın katil zanlısı Kıvanç Ağaoğlu, olayın yaşandığı 2011 yılında yargılandığı askeri mahkeme tarafından, “delillerin toplandığı ve kaçma şüphesinin bulunmadığı” öne sürülerek ilk duruşmada tahliye edilerek serbest bırakılmıştı.

“Bilinçli taksirle adam öldürmek” suçundan hapis cezasıyla yargılanması talep edilen Ağaoğlu, mahkemedeki savunmasında olayın “kaza sonucu” meydana geldiğini öne sürdü.

Cinayetin ardından dava sürecinde ortaya çıkan çelişkiler, olayın görgü tanığı olan askerlerin baskı ve tehdit altında ifade verdiklerini itiraf etmesi, davaya ilişkin şüpheleri arttırdı.

TANIK, TEHDİT EDİLDİĞİNİ İTİRAF ETTİ

“Yalan ifade vermek” suçlamasıyla yargılanan görgü tanığı Halil Ekşi, 5 Kasım 2014’te Aydın 3. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada, Kıvanç Ağaoğlu’nun aile dostu olan Bülent Kaya tarafından tehdit edildiğini ve ifadesini değiştirmek zorunda kaldığını itiraf etmişti.

Diyarbakır 2. Hava Kuvvet Komutanlığı Askeri Mahkemesi’nde yarın görülecek olan duruşma öncesi Demokrat Haber’e konuşan avukat Cem Halavurt, olayın yaşandığı gün askerlik yapan er ve erbaşların yeniden ifadelerinin alınmasına dair talepte bulunduklarını, yarınki duruşmada bu talebin dikkate alınmasını beklediklerini söyledi. 

“GERÇEKLER KAMUOYUNA AÇIKLANSIN”

Sevag Balıkçı davasında ortaya çıkan şüphe ve çelişkilere dikkat çeken İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi Irkçılık ve Ayrımcılığa Karşı Komisyon, duruşma öncesi bir bildiri yayımlayarak olayın yaşandığı 2011 yılında düzenledikleri basın toplantısıyla, Sevag Balıkçı’nın şüpheli ölümünün aydınlatılması için Türk Silahlı Kuvvetleri’nin konuyla ilgili tüm detayları kamuoyuna açıklamasını istediklerini hatırlattı.

Olayın “kaza sonucu” meydana geldiğini açıklamakla yetinen Jandarma Komutanlığı bünyesinde zorunlu askerlik yapmakta olan er ve erbaşların, “Komutan ifade için bizi tembihledi” şeklindeki beyanlarına dikkat çeken Komisyon, “Sevag Balıkçı cinayetinin aydınlatılması talebimizi tekrarlıyoruz” dedi.