Elif İnce / Radikal

Gaziosmanpaşa Belediyesi’nin ‘gecekondu dönüşüm’ projesi kapsamında yaklaşık 2500 kişinin yaşadığı Sarıgöl’de (Şen Mahalle) 600 bina boşaltılmış ve yıkılmıştı. Dün olağanüstü gündem toplantısıyla toplanan Gaziosmanpaşa Belediyesi Meclisi, ‘gecekondu dönüşüm projesi’ kapsamında inşaatı devam eden konutların ‘yalnızca ilçe vatandaşlarına satılması’ şartını iptal ederek satışı herkese açma kararı aldı.

Meclis gündeminde, ilçe genelinde açılan satışlarda şu ana kadar 725 konuttan yalnızca 191’inin satıldığı belirtildi. Toplantıyı izleyen vatandaşların tepkileri ve CHP’li üyelerin ret oyuna rağmen karar oyçokluğuyla geçirildi.

Gaziosmanpaşa Belediye Başkanı Erhan Erol, nisan ayında Radikal’e verdiği röportajında konutların ilçe dışına satılmayacağını belirterek “775 konutun tamamı ilçe vatandaşları için. Vatandaşın en büyük korkusu ‘Beni buradan başka yere gönderecek, buralara zenginlere ev yapacak’. O nedenle biz meclis kararıyla dışarıdan insanların yer almasını engelledik” demişti.

GECEKONDU ÖNLEMEDE EN RİSKLİ ALANA...

Dönüşüm alanı dünkü belediye meclisi kararıyla 775 sayılı Gecekonu Kanunu kapsamından da çıkartıldı. Bölge, ocak ayında ‘riskli alan’ ilan edilerek 6306 Sayılı Afet Yasası kapsamına alınmıştı, fakat Belediye Başkanı Erhan Erol, mart ayındaki halk toplantısında 6306 Sayılı Yasa’nın ilçede uygulanmayacağını söylemişti.

TMMOB Şehir Plancıları Odası İstanbul Şube Başkanı Tayfun Kahraman, “775 sayılı gecekondu kanunu, sosyal konut yapılmasını öngörür. ‘Gecekondu önleme kanunu’ olduğu için alt gelir gruplarına uygun bir çerçeve sunar. Bunu 6306 sayılı yasa kapsamına alırsanız prestij projeleri de dahil olmak üzere her türlü konut üretimi için izin vermiş olursunuz. Ama 6306 sayılı kanun esas olarak idarenin müdahalesini kolaylaştırır, projeye katılma taraftarı olmayanların da katılımını zorunlu kılar” diye konuştu.

'MAHALLEDE EN YÜKSEL GELİR AYDA 1000 LİRA'

Sarıgöl’deki kentsel dönüşüm hakkında bir rapor hazırlayan Uluslararası Af Örgütü’nün Türkiye Araştırmacısı Andrew Gardner, “Sarıgöl’de şimdiye kadar 50’nin üzerinde aileyle görüştük.Yalnızca 1 aile yeni konut projesi için anlaşma imzaladığını ifade etti.

Belediyenin projesinden ev alanlar, 10 yıl boyunca borçlanarak her ay en az 700 lira ödemek zorunda. Aidat da eklenince bu taksitler Sarıgöl’de yaşayan birçok ailenin aylık gelirinin üzerinde.

Konuştuğumuz ailelerin neredeyse hiçbirinin sosyal güvencesi yok. Çoğunlukta yorgan satmak gibi işlerle geçinen ve ayda 100-150 lira kazanan kişilerden bahsediyoruz. Mahallede rastladığımız en yüksek gelir ise 1000 lira civarında. Belediye, yıkılan gecekondular için aile başına 10 bin lira gibi bir enkaz bedeli veriyor” dedi.

İşte silinen sözler:

'ERMENİLERE, YUNANLILARA DEĞİL...'

Meclis toplantısında Gaziosmanpaşa Belediyesi Başkan Yardımcısı Yılmaz Özkan’ın “Şimdi öyle bi hava estirilmeye çalışılıyor ki sanki biz yurtdışından işte Ermenilere, işte Yunanlılara, İsraillilere, işte başka milletlere oradan daire satacağız... Buradan daire almak istiyorsa İzmirli vatandaşımız alsın Adıyamanlı alsın, Diyarbakırlı, Rizeli, Trabzonlu alsın... Bizim vatandaşımız gelip alacak” ifadesi CHP’li meclis üyelerince tepkiyle karşılandı.

Özkan toplantının sonunda ifadesini meclis tutanağından sildirdi.

Sarıgöl’de yıkım ve zorla tahliyeler hâlâ devam ediyor. Yıkılan evlerin yerine yapılan inşaat projesine 2005’te TOKİ’yle başlandı, sonra belediye projeyi TOKİ’den devralarak ihaleyle Acar İnşaat’a verdi. ‘Dönüşüm’ projesi kapsamında belediye, tapu tahsis belgesi olanlara yıkıma karşı çıkma hakkı tanımıyor, yani tapu tahsisli vatandaşın projede daire alacak durumu yoksa gecekonduya biçilen enkaz bedelini alıp çıkmak zorunda. Kalabalık nüfuslu ve düşük gelirli birçok hane, olimpik havuzlu projeden daire almak yerine bankaya yatırılan parayı çekip evini terk ediyor. Kiracılar içinse evi boşaltmaktan başka çare yok. Sarıgöl’ün yanı başında ‘Türkiye’nin en büyük eğlence merkezi’ Vialand yükseliyor.