Çerkes Hakları İnisiyatifi öncülüğünde yedi aydan beri, Çerkes Soykırımı’nın sembolik tarihi 21 Mayıs 1864’e gönderme yaparak her ayın 21’inde Galatasaray Lisesi önünde bir araya gelen Çerkesler;  Çerkes Soykırımı'nın yapıldığı yerlerden biri olan ve tarihi Çerkesya topraklarının merkezi olan Soçi'de, barışın simgesi durumundaki olimpiyatların yapılmasını protesto etmek üzere Rusya konsolosluğuna doğru yürüyüşe geçti.

Yürüyüş esnasında Çerkes Soykırımı'nı ve tarihi başkentleri Soçi'de niçin olimpiyat yapılamayacağını anlatan dövizler ve pankartlar da taşıyan Çerkesler; ''Çerkesler Soçi'ye Dur Diyecek!'', ''Soykırım Yapanlar Olimpiyat Yapamaz!'', ''Çerkesya, Rus toprağı Olmayacak!'', ''Suriye Çerkesleri Yalnız Değildir!'' gibi sloganlar atarak protestolarını dile getirdiler.

Çerkesler, Rusya Federasyonu'nun İstiklal Caddesi'ndeki konsolosluğu önünde yapılan basın açıklamasında, 19. yüzyılda Rusya Çarlığı'nın, bir milyondan fazla Çerkes’i katlettiğini ve yüzbinlerce Çerkes’i ise zorla Osmanlı Devleti'nin topraklarına göç ettirdiğini, bu soykırım ve tarihi gerçeklerin barışın simgesi olan olimpiyatlarla karartılacağını, Dünya ülkeleri içerisinde en geniş sınırlara sahip olan Rusya Federasyonu'nun Soçi'de ısrar edip olimpiyatları başka bir kente taşımamasında siyasi bir amaç taşıdığını dile getirdiler.

Rusya Çarlığı'nın günümüzde mirasçısı durumundaki Rusya Federasyonu'nun Çerkeslerden resmi özür dilemesini, Çerkeslere tazminat ödenmesini, Çerkeslerin anavatanlarına yasal engeller olmadan dönebilmesinin önünün açılmasını, Suriye'deki iç savaşta tarafsız durumda olan ve anavatanlarına dönmek isteyen Çerkeslere kolaylıklar tanınmasını da isteyen Çerkesler basın açıklamasından sonra gelecek ay yine aynı gün ve saatte buluşmak üzere, ıslıklar ve alkışlar eşliğinde dağıldılar. (Demokrat Haber)