Vakıflar Meclisi, 1844’den kapatıldığı 1971 yıllına kadar Ortodoks dünyasının en önemli “Din adamı yetiştirme” merkezlerinden biri olan Heybeliada Ruhban Okulu’nun sahibi Aya Triada Manastırı Vakfı’na, okulun çevresindeki 190 dönümlük koruluğu iade etti.

EN BÜYÜK İADE

Vakıflar Meclisi’nin bugünkü toplantısında alınan kararla, cemaat mallarının iadesi sürecinin, yüzölçümü bakımından en büyük iadesi gerçekleşti. Aralarında Heybeliada Ruhban Okulu olarak bilinen “Aya Triada Manastırı” ile İstanbul Rum Patriklerinden V. Konstantin ile VII. Kirillos’a mezarların da bulunduğu mezarlık gruplarını barındıran koruluk, vakıf yönetimi tarafından yeşil alan olduğu gibi korunacak.

DİN ÖZGÜRLÜĞÜ KONUSU

Sık sık Rum Cemaati’nin “Açılması gerekir” talepleriyle gündeme gelen Ruhban Okulu ile ilgili olarak Rum Ortodoks Patriği I. Bartolomeos, “Geçmişte çok büyük haksızlıklar yapıldı cemaatimize. Askıda kalan en önemli konu ise Ruhban Okulu’nun açılması. Çünkü patrikhanemiz dünyadaki Ortodoks aleminin birinci makamı. Bir hiyerarşimiz var; İstanbul, İskenderiye, Şam, Kudüs, Moskova, Sırbistan... Buna rağmen İstanbul Rum Patrikhanesi kendi elemanlarını yetiştiremiyor. Okul 1844’te kuruldu, Osmanlı döneminde faaliyetlerine müsaade edildi; Atatürk, İnönü, Menderes okulu kapatmadı. Ama 1971’de kapatıldı. Her şeye rağmen umutlarımı yitirmiyorum. Ruhban Okulu’nun açılması, Türk- Yunan ilişkilerini ilgilendiren bir konu da değil. Bu bir din özgürlüğü konusu” demişti. (Hürriyet)