Temmuz 2012 tarihinde daha 17 yaşında iken eşcinsel olduğu gerekçesi ile ailesi tarafında öldürülen Roşin Çiçek davası dün Diyarbakır 3. Ağır ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Davaya bu defa Kaos GL ve SpoD avukatlarının da aralarında bulunduğu birçok yapı ve de inisiyetif/örgüt katıldı. Bunlar; Hevi LGBTİ İnisiyatifi, Hebun LGBT, Keskesor LGBTİ, Zeugmadi Gaziantep LGBT oluşumu, Mersin Yedirenk LGBT, Dersim LGBT, Yeni Demokrat Kadın, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Başkanlığı vekili, Dicle Üniversitesi Sosyoloji ve Hukuk Öğrencileri ile DÖKH bileşenlerinden Selis, Kardelen, Ceren, Dikasum, Epidem ve Kadem.

Saat 10’ da başlaması gerek dava ancak 14.00’de başlayabildi.

Duruşma öncesi ve sonrasında Roşin Çiçek’in annesi ve abisi başta olmak üzere ailesi LGBTİ örgütlerine saldırı içinde bulundular. Dava süreci içinde ailesinin olumsuz etkilendiğini söylediler.

Daha sonra sanık avukatları ve Roşin’in annesi Gülten Çiçek, daha önce davaya müdahil olmasına karar verilen SPoD’un müdahilliğinin kaldırılmasını talep etti. Heyet değişikliği yapan Mahkeme hiçbir gerekçe göstermeksizin, cinsel yöneliminden ötürü öldürülen Roşin Çiçek davasının aydınlatılması yolunda çabalayan SPoD’un davaya müdahillik kararından dönülmesine karar vererek; savcıya mütalaayı hazırlaması için verilen süreyle birlikte davayı 10 Şubat 2014 saat 10.00’a erteledi.

Mahkeme kararı üzerine davayı takip edenler “Velev ki ibneyiz, alışın her yerdeyiz” , “Susma haykır, eşcinseller vardır” sloganlarıyla durumu protesto etti.

Roşin Çiçek için öte yandan İzmir, Antalya ve İstanbul’da çeşitli LGBTİ örgütleri ve destekçileri eylemler gerçekleştirdi.

Ercan Jan Aktaş / Demokrat Haber