AKP hükümeti “Roman açılımı” adı altında Roman yurttaşlara yönelik ayrımcılığı azaltıcı çalışmalarda bulunduğunu iddia ederken, İzmir’de bir ilköğretim okulunda öğrencilere dağıtılan form ile “Roman olup olmadıkları” soruldu. Romanlar durumu "ayrımcılığın doğal hale gelmesi" olarak yorumladı.

Karşıyaka Örnekköy Emine Lahur İlköğretim Okulu’nda geçtiğimiz Perşembe günü öğrencilere “öğrenci bilgi çizelgesi” adı altında bir form dağıtılırken, formun 3., 4. ve 5. sınıf öğrencileri tarafından okulda doldurulup teslim edilmesi, 1. ve 2. sınıf  öğrencilerinden ise formun evde veliler tarafından doldurulup getirilmesi istendi.

Çizelgede öğrencilerin sosyo-ekonomik durumuna dair çeşitli soruların yanında bir de “Roman mı” olduklarına dair bir soru yer aldı ve bunun da diğer sorular gibi “evet” veya “hayır” şeklinde cevaplanması istendi.

Öğrencinin etnik aidiyetine dair böylesi bir sorunun neden çizelgede yer aldığı anlaşılamazken, bazı öğrenci velileri çizelgeye, okulda çocuklarına Roman kimliklerinden dolayı ayrımcı davranışlarda bulunulması ihtimaline neden olduğunu belirterek tepki gösterdi.

Çizelgede yer alan soru, Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu’nun geçtiğimiz aylarda mecliste bir soru önergesine verdiği yanıtta, “her okulda bir müdür yardımcısının 'irtibat görevlisi' olarak belirlendiğini ve emniyet görevlileri ile karşılıklı iletişim bilgileri paylaşımı sağladığını” belirtmesini hatırlattı ve akla “etnik kimliğe dair fişleme mi yapılıyor” sorusunu getirdi.

Karşıyaka Romanlar Dayanışma Derneği Başkanı Ramadan Güldür ise öğrencilere çizelgenin dağıtılmasının ardından okula gittiklerini ve okul müdürü ile görüştüklerini belirterek, görüşme sonrasında yaşananları şöyle anlattı: "Müdüre, ‘bu nedir’ diye sorduk, o ise bize ‘Biz bunu kafamıza göre yapmıyoruz, İl Milli Eğitim Müdürlüğü hazırlayıp İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’ne gönderiyor, onlar da doldurulmak üzere bize gönderiyor’ yanıtını verdi. Bu durumda İlçe Milli eğitim Müdürlüğü’ne gideceğimizi ve olayı araştıracağımızı belirterek derneğimize geldik. Ardımızdan derneğe gelen okul yetkilileri çizelgeyi kendilerinin hazırladıklarını ve kötü bir niyetlerinin olmadığını söylediler.  Ancak iyi niyetle yapılmış olsa dahi bunun içselleştirilmiş olması ayrımcılıktır” dedi.

KÜRTLERDEN DAYANIŞMAYA “EVET”

Güldür, Kürt velilerin de yaşananlar üzerine derneklerine gelerek kendilerine destek verdiklerini ve dayanışma amacıyla “Roman mı” sorusuna “evet” yanıtını verdiklerini ifade ederken, eğitimde içselleştirilmiş ayrımcılığı teşhir etmek ve benzer şeylerin yapılmasının önüne geçmek için önümüzdeki günlerde savcılığa suç duyurusunda bulunacaklarını sözlerine ekledi.

ÇİZELGE İÇİN VALİLİĞE DİLEKÇE

Bu arada olayı “ayrımcılık” olarak tanımlayan Eşitlik ve Demokrasi Partisi (EDP) İzmir il Başkanı Av. Arif Ali Cangı ise bugün İzmir Valiliği’ne konuya ilişkin bir başvuruda bulundu.

Valiliğe verdiği dilekçede, çizelgeleri alan Roman yurttaşların, soruyu ayrımcı bir yaklaşım olarak değerlendiklerini ve çocuklarının Roman olmaları nedeniyle ayrımcılığa uğrayacakları kaygısı yaşamaya başladıklarını vurgulayan Cangı, “Herkes din, dil, renk, köken, cinsiyet, ekonomik ve sosyal durumlarına bakılmaksızın  eşit haklara sahiptir. Demokratik toplum düzeninin birinci koşulu eşitliğin yasal olarak güvence altına alınmasıdır. Devletin her alandaki uygulamaları hiçbir ayrımcılığa yol açmayacak nitelikte olmalı, ‘ayrımcılık uygulanıyor’ duygusu ve algısı dahi yaratılmamalıdır” ifadelerini kullandı.

Yine dilekçesinde başvurunun söz konusu bilgilerin neden toplandığının açıklanması ve Roman yurttaşlara yönelik ayrımcılık içeren uygulamanın önlenmesi için yapıldığını belirten Cangı, dilekçesini “Ekli çizelgenin doldurulması uygulamasının, ilköğretim okullarında genel bir uygulama mı, yoksa Romanlar’ın yaşadığı bölgelere mahsus bir uygulama mı olduğunun, bilgilerin ne amaçla toplandığının, özellikle  ‘öğrencinin Roman olup olmadığı’ bilgisine neden ihtiyaç duyulduğunun, bilgilerin toplanmasından sonra, ayrımcı tavır ve girişimlerin yaşanabilme olasılığının değerlendirilip değerlendirilmediğinin tarafımıza bildirilmesini, bu uygulamanın durdurulması ve her türlü ayrımcı uygulamanın önlenmesi için gerekenlerin yapılmasını, başvurumuza  yasal süresi içinde yanıt verilmesini diliyoruz” ifadeleriyle sonlandırdı.

Kaynak: Yurtsuz.net