ELAZIĞ'ın Kovancılar İlçesi Ekinözü Köyü'nde Hırant Dink Vakfı'nın girişimleri ve Kültür Bakanlığı'nın destekleri ile onarılan tarihi çeşmeler için şenlik düzenlendi. Avukat Fetiye Çetin'in babaannesinin köyü olan Ekinözü'ndeki çeşmelerin onarılmasının ardından düzenlenen şenliğe, Ermeniler'in de aralarında bulunduğu çok sayıda davetli katıldı.

 

Köy girişinde karşılanan Ermeni vatandaşlar gözyaşları arasında birbirlerine sarılarak hasret giderdi. Kovancılar Kaymakamı Selçuk Aslan, Belediye Başkanı Bekir Yanılmaz, İl Kültür ve Turizm Müdürü Tahsin Öztürk, Hrant Dink Vakfı Başkanı Rakel Dink, Dink Ailesi'nin avukatı Fetiye Çetin, yazarlar ve çok sayıda davetli katıldı.

 

Davul- zurna eşliğinde halaylar çekilerek onarımı tamamlanan tarihi çeşmelerin bulunduğu alana yürüyerek giden kalabalık burada toplandı. Kovancılar Belediye Başkanı Bekir Yanılmaz yaptığı konuşmada kardeşlik özleminin çekildiğini belirterek, "Sizleri aramızda görmekten mutluyuz, sevinçliyiz, huzurluyuz, gönlümüz sevgiyle dolu. Bu bir kardeşlik, bu bir huzur, bu bir güzelliktir. Biz nasıl kardeşliğe hasretsek, güzelliğe hasretsek, bu hasretimiz bugün bitmiş durumda" dedi.

 

'ONARMASAK YOK OLACAKLARDI'

Dink Ailesi'nin Avukatı Fetiye Çetin de yaptığı konuşmada, suyun kültürlerin aynası olduğunu belirterek şunları söyledi:

"Su kültürü, arkasında bulunan kültürün aynasıdır derler. Bugün, bu kültürün Ermeni mimarisine özgü, çok gözlü çeşmelerin özgün bir örneğini açıyoruz. Bu çeşmeler arkasındaki kültürün büyüklüğü ve geçkinliği konusunda bize ipucu sunuyorlar. Ve bu kültürün pek çok örneği gibi bu çeşmeler de kendi haline bırakılsalardı eğer, iki yıl içerisinde yok olacaklardı. Biz bu çeşmeleri gördüğümüz andan itibaren bir hayal kurduk. Bu çeşmelerin restorasyonunu gerçekleştirmeliydik ve bu hayalimizi gerçekleştirmek için 2009 yılında çıktığımız yolculuğun bugün çok önemli bir durağındayız. Bu yolculuğumuzda bize yol arkadaşlığı eden sevgili Habap'lı (Ekinözü) dostlarımıza Avrupa'dan, Ermenistan'dan, Türkiye'den gelerek restorasyon yapım sürecinde, canla başla çalışan gönüllülerimize maddi ve manevi desteklerini esirgemeyen dostlarımıza, başta Kültür Bakanlığı olmak üzere katkı sunan tüm vakıf ve kuruluşlara çok değerli katkıları ve destekleri için teşekkür ediyoruz."

 

Kovancılar Kaymakamı Selçuk Aslan da köylülerden bu güzel etkinliği geleneksel hale getirmelerini istedi.

 

RAKEL DİNK, GÖZYAŞLARINA HAKİM OLAMADI

Son olarak konuşan Hrant Dink Vakfı Başkanı Rakel Dink, Hrant Dink'in elleriyle tutuşturduğu yüzleştirme meşalesi için buraya geldiklerini belirterek şunları söyledi:

"Bugün o meşaleyi tutuşturmanın devamlılığını yaşıyoruz. Bugün bu çeşmenin sularında birleştik. Bugün buraya hepimiz çok yoğun duygular ile geldik. Tanrının sözünden bir sözü söylemeden geçemiyorum; Diyor ki; 'kulaklarda fısıltı ile söylenen her şey damlarda bağırılacaktır. Hiçbir şey gizli kalmayacağı gibi hiçbir gerçek de gizli kalmaz, örtülemez.' Bugün o fısıldanan şeyleri bu çeşmenin damında seslendirmeye geldik."

 

KARDEŞ TÜRKÜLER KONSERİ

Rakel Dink, konuşmasını yaparken elleri titredi ve gözyaşlarını tutamadı. Yapılan konuşmaların ardından sahneye çıkan Kardeş Türküler, bir birinden güzel parçalarıyla törene katılanlara unutulmaz bir müzik ziyafeti sundu. (F5haber)