Pomaklar, anadilleri ve etnik kimliğimizin yok olmakla yüzyüze olduğu endişelerini dile getirerek, Pomakça’nın koruma altına alınması ve kimliklerinin tanınması için kampanya başlattı.

 

Pomakçanın korunması ve Pomak kimliğinin tanınması talebiyle internet üzerinde (http://www.ipetitions.com/petition/pomak/ ) imza kampanyası başlatıldı.

 

Kampanya metninde, “Yüzyıllardan beri bölgemizdeki ulus yaratma sevdasında olan Ulus-Devletçi ideolojilerinden kaynaklı asimilasyoncu politikalar tarafından Pomak halkının, kimliği yok sayılmış, dili yasaklanarak kullanılması suç sayılmış, kültürü inkâr edilmiş ve daha pek çok temel insani haklardan yoksun bırakılmıştır” denildi.

 

Talepler ise şöyle sıralandı: “Bizler anadilimiz Pomakça’nın ve etnik kimliğimizin yok olmasını istemiyoruz. Bu nedenle Pomakça’nın varlığını sürdürebilmesi ve yok olma tehlikesinden kurtarılabilmesi için, herhangi bir dilin ihtiyaç duyduğu azami yaşam ortamının oluşturulması gerekir. Bundan dolayı Pomakça’nın yaşatılabilmesi için Pomakların yaşadığı devletlerin yetkili organlarının bu durumu dikkate alıp gerekli düzenlemeleri yapmasını talep ediyoruz.

 

Pomakların yaşadığı ülkeler, dünyada yok olmakta olan dillerden birisi olan Pomakçayı koruma altına alacak şekilde eğitim programları geliştirmelidir. Pomakçanın yok olmaya yüz tuttuğu yerlerde okullarda en azından anadil dersi olarak konulabilmelidir. Veya ülkelerin halk eğitim merkezlerinde yetişkinlere ve gençlere yönelik yürütülecek bir okuma yazma kampanyası için uygun ortamlar sağlanabilmelidir. Anadil öğrenimi kurslarına yönelik düzenlemeler yeniden ele alınmalı ve bu konudaki yasal düzenlemelerdeki eksiklikler giderilmelidir.”

 

Metinde, “Bizler için bu talepler mevcut sınırları sorgulamayan ve tüm demokratik ülkelerin vatandaşlarına tanıdıkları asgari temel insan haklarıdır. Bunlardan dolayı bizler bu haklardan yararlandırılmanın Pomakların en doğal hakkı olduğuna inanıyoruz” diye belirtildi. (ANF)