Dün gece saat 01.30’da Beyoğlu Daracık Sokak’ta transların yaşadığı evde bir nefret cinayeti daha yaşandı. Saldırıda trans Çağla Joker (21) yaşamını yitirirken, arkadaşı Nalan ise Şişli Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne tedavi altında.

Yaşanan cinayeti protesto için saat 12.00’de cinayetin yaşandığı Daracık sokakta İstanbul LGBTİ Derneği’nin acil eylem çağrısı üzerine LGBTİ aktivistleri ve çeşitli kurumlardan İnsan Hakları Savunucuları, aktivistler bir araya geldi.

LGBTİ aktivisti Ebru Kırancı basın açıklaması öncesinde şöyle konuştu:

“Dün sabaha karşı bir nefret cinayeti daha yaşadık. Gece saat 01.30’da bu sokakta bir cinayet yaşandı ve katil binadan inip karşı binanın merdivenlerinde ayakkabı bağlarını bağladı ve sokakta kayboldu. Bu sokak her zaman sivil polis ile doludur ve buna rağmen nasıl oluyor da katil bu kadar rahat bir şekilde çekip gidebiliyor? Bunu anlamak gerçekten güç. Binaya girip bağırıp çağırıp silah sıkacak ve çıkıp bir şey olmamış gibi gidecek. Aslında bizler bu katilleri biliyoruz. Bu şekilde yaşanan ilk cinayet değildir bu. Ve korkumuz sonuncusu da olmayacak. Bunun için diyoruz ki; nefret suçlarına cinsiyet kimliği ve de cinsel yönelim ibareleri mutlaka eklenmelidir.”

Trans kadın Didem Çisem de şöyle konuştu:

“Gece saat 01.30’da oluyor olay. Çağla ilk kurşunu karnında aldığında pencereye çıkıp yardım istiyor. O saatlerde bu sokaklar kalabalıktır, sese gelen olmuyor. İki kişiler saldırganlar, silah sesi patladığında dışarıda olan kaçıyor. Daha sonra Çağla’yı korumaya çalışan Nalan’a kurşun sıkıyor ve bir daha Çağla’ya. Çağla arkadaşının kollarında yaşamını yitirdi. Çağla’nın cüzdanında bulunan 100 TL’sini de alan katil aşağı inip sokakta kayboluyor. Geldik 4 Trans idik. Kimse bize yardım etmedi. Polisler geldiler bizi tehdit ettiler; ‘bu defa bir şey yapmayacağız ama gene geleceğiz sizin için’ diye. Ancak saat 05.30 gibi biz dört trans Çağla’yı ceset torbasına koyabildik, polisler ellerini bile dokundurmadılar. Bu nasıl bir insanlıktır…”

Daha sonra basının yoğun katılımı ve neredeyse onlar kadar bir sivil polis kitlesi arasında basın açıklaması yapıldı.

“Trans Cinayetleri Politiktir” pankartı ve yaşamını yitiren Çağla Joker’in posterleri arkasında basın açıklaması okundu. Basın metninde cinayetin nasıl yaşandığına dikkat çekildi.

Didem Çisem’in okuduğu basın metninde; “Bizler bu cinayetlerin nasıl işlendiğini çok iyi biliyoruz. Katilleri de çok iyi tanıyoruz. Trans cinayetleri nefret cinayetleridir. Mutlaka yasal düzenlemeler yapılmalıdır. Bu yasal düzenlemeler yapılmadıkça bizler ölmeye, katillerimiz de sokaklarda dolaşmaya devam edecekler,” dendi.

Basın açıklamasından sonra atılan ‘Travestiyiz, buradayız, alışın, alışın her yerdeyiz” sloganı ile eylem son buldu.

Ercan Jan Aktaş / Demokrat Haber