Uganda'da HIV virüsü taşıyıcısı bir hemşire, 2 yaşındaki bir çocuğa AIDS virüsü bulaştırma riski yarattığı gerekçesiyle üç yıl hapis cezasına çarptırıldı. 

Rosemary Namubiru adlı 64 yaşındaki kadın, kazayla parmağına batan iğneyi çocukta kullandığı için ihmalle suçlanıyordu. Bazı sivil toplum kuruluşları hemşirenin cezaya çarptırılmasını kınadı. Çocuğun babası Daniel Mushabe ise karardan memnun olduğunu açıkladı.

Mushabe, bu davanın Cumhurbaşkanı Yoweri Museveni'yi HIV bulaştırmayı suç sayan yasal düzenlemeyi imzalaması konusunda cesaretlendirmesini umduğunu söyledi.

Parlamento tarafından kabul edilen yasa tasarısı, bilerek başkasına HIV bulaştıranlara 1900 dolar karşılığında para veya 10 yıla kadar hapis cezası ya da iki cezanın birden verilmesini öngörüyor.

Uganda'nın başkenti Kampala'da bulunan BBC muhabiri Patience Atuhaire, beş ay süren davanın büyük ilgiyle izlendiğini, birçok kişinin hemşireye öfke duyduğunu, HIV/AIDS'le ilgili örgütlerin ise kadına destek verdiğini aktarıyor.

Yargıç kararı açıklarken hemşirenin pişmanlık belirtisi göstermediğini söyledi. 30 yıllık hemşire olan Namubiru ise çocuğa virüs bulaşmadığını ve masum olduğunu savundu.

Namubiru duruşmada, çocuğun koluna iğne yapmak istediğini fakat damar bulamadığını söyledi. Damar ararken iğnenin yanlışlıkla eline battığını belirten hemşire çocuğa virüs bulaştırmak gibi bir niyetinin olmadığını belirtti. Baba Mushabe bu karardan sonra doktorların ve hemşirelerin hastalarla ilgilenirken iki kez daha dikkatli olmalarını umduğunu belirtti.

HIV/AIDS'le örgütler, kamuoyunda hemşireye duyulan öfkenin HIV/AIDS'li insanlara yönelik önyargılı yaklaşımı yansıttığını ve bunun sonucu olarak kadının hayatının mahvolduğunu söyledi.

Uganda'da 1990'larda HIV/AIDS oranı yüzde 30'lara kadar çıkmıştı. Hükümetin attığı adımlarla bu oran tek haneli rakamlara geriledi. Buna rağmen HIV/AIDS'in son yıllarda yeniden tırmanmaya başladığı belirtiliyor. (BBC Türkçe)