Eski adı IŞİD olan İslam Devleti adlı örgütün saldırılarına karşı Kobani’de savaşırken hayatını kaybeden ve Paramaz Kızılbaş kod adını kullanan Suphi Nejat Ağırnaslı için Ermeni Hınçak Parti’si taziye mesajı gönderdi.

Suphi Nejat Ağırnaslı’nın kendine kod isim olarak seçtiği “Paramaz” 1915’te İstanbul’da idam edilen Madteos Sarkisyan’ın kullandığı isimdi. 15 Haziran 1915 sabahı Beyazıt Meydanı'na kurulan darağaçlarında içlerinde Hınçak Partisi merkez komite üyesi Paramaz (Madteos Sarkisyan)’ın da bulunduğu 20 Ermeni devrimci idam edilmişti.

“Değerli Ağırnaslı Ailesi ve yoldaşları” diye başlayan Lübnan Sosyal Demokrat Hınçak Partisi’nin taziye mesajında “Şahsen tanımadığımız, fakat yoldaşlık bağımız olan Suphi Nejat'ın ölümsüzler dünyasında yer aldığını üzüntüyle öğrendik. 100 yıl sonra Paramaz kod adını taşıyarak, Kobani'nin özgürleşmesi için mücadele etmesi bizleri gururlandırdı” denildi.

“İnsanlık, halkların eşitliği, barış için mücadele ederken, kendisinin seçtiği ada layık bir şehittir Suphi Nejat” ifadesi kullanılan Hınçak Partisi’nin taziye mesajı şöyle devam etti: “Lübnan Sosyal Demokrat Hınçak Partisi olarak başsağlığı dileklerimizi kabul edin. Kobani toraklarında dökülen aziz kan ve ter sayesinde mutlaka ve mutlaka özgürlük, halkların dostluğu ve barışın çiçekleri bitecek.”

Öğrencisi olduğu Boğaziçi Üniversitesi’nde Suphi Nejat Ağırnaslı için dün düzenlenen anmaya katılan annesi Nuran Ağırnaslı Hınçak Partisi’nin taziye mesajını okudu.

CENAZESİ ALINAMADI

Kobani direnişinde yaşamını yitiren Sosyolog-Çevirmen Nejat Ağırnaslı’nın cenazesi IŞİD’in kontrolündeki bölgede kalması sebebiyle alınamadı.

Deniz Gezmişlerin de avukatlığını yapan TİP Senatörü Niyazi Ağırnaslı’nın torunu olan MLKP (Marksist Leninist Komünist Parti) üyesi Suphi Nejat Ağırnaslı’nın geçen ağustos ayında YPG saflarında IŞİD’e karşı savaşmak için Kobani’ye geçtiği öğrenildi.

5 Ekim’de girdiği çatışmadan sonra kendisinden haber alınamadı. Çatışmanın yaşandığı bölge IŞİD’in elinde kaldı. YPG sağ kalmış olabileceği düşüncesiyle Nejat Ağırnaslı ile ilgili iki gün boyunca resmi açıklamada bulunmadı. Bir gelişme yaşanmaması üzerine 7 Ekim’de Nejat Ağırnaslı’nın hayatını kaybettiğine ilişkin açıklama yapıldı ancak cenazesine ulaşılamadı.

TAZİYE ÇADIRLARI KURULDU

Suphi Nejat Ağırnaslı için arkadaşları tarafından Boğaziçi Üniversitesi’nde ve HDP Kadıköy İlçe Örgütü önünde taziye çadırları açıldı.

19 Ekim Pazar günü de saat 14.00’te Suphi Nejat Ağırnaslı’yı anmak için Kadıköy Yoğurtçu parkından Rıhtım’a bir yürüyüş gerçekleştirilecek. (Demokrat Haber / Mehmet Göcekli)