Hrant Kasparyan / Demokrat Haber

Katolik Kilisesi’nin ruhani önderi Papa Francis, İstanbul temasları kapsamında Surp Pırgiç Ermeni Hastanesi’nde müşahede altında bulunan Türkiye Ermenileri Patriği Mesrob Mutafyan’ı ziyaret etti.

Türkiye Ermenileri Patrik Genel Vekili Başepiskopos Aram Ateşyan, Patrikliğe bağlı ruhaniler ve Surp Pırgiç Ermeni Hastanesi Vakfı Yönetim Kurulu ile Vakfın Başkanı Bedros Şirinoğlu da Papa’nın ziyareti sırasında hazır bulundu.

Papa Francis’in ziyareti vesilesiyle Hastane’nin kapısına, üzerinde Papa ve Patrik II. Mesrob’un fotoğrafının bulunduğu ve “Papa Benvenuto” yazılı bir karşılama pankartı asıldığı görüldü.


Başepiskopos Ateşyan ve Vakfın Başkanı Şirinoğlu tarafından Surp Pırgiç Ermeni Hastanesi’nin kapısında karşılanan Papa Francis, hastanede müşahede altında bulunan Türkiye Ermenileri Patriği II. Mesrob’u odasında ziyaret etti. Ziyarete ilişkin Demokrat Haber’in sorularını yanıtlayan Hastane yetkilileri, Papa Francis’in, Patrik II. Mesrob’un sağlık durumunu yerinde gözlemleme imkânı bulduğunu ve Patriğin sağlığı için şifa duaları okuduğunu bildirdi.

İki yılı aşkın bir süredir Surp Pırgiç Ermeni Hastanesi’nde müşahede altında bulunan ve patriklik görevlerini fiilen yerine getiremeyen Patrik II. Mesrob’a 2008 yılında demans teşhisi konduğu açıklanmasının ardından, bu göreve yaklaşık yedi yıldır Başepiskopos Aram Ateşyan vekâlet ediyor.

Papa Francis’in ziyaretine ilişkin Türkiye Ermenileri Patrikliği’nden yapılan açıklamada, İstanbul’u ziyaret eden papaların, günün Ermeni patriği tarafından Patrikhane’de kabul edildikleri ve son olarak 2006 yılında Papa 16’ıncı Benedict’in ziyaretinde, Patrik II. Mesrob’un talimatıyla, Kumkapı’daki Patriklik Kilisesi’nde dua eden papaların adlarının yazılı olduğu mermer bir kaide yerleştirildiği kaydedildi.

PAPA TÜRKİYE’DEN AYRILDI

Vatikan heyeti ve beraberindeki Papa Francis, Patrik II. Mesrob’u ziyaretinin ardından Surp Pırgiç Ermeni Hastanesi’nden ayrılarak Atatürk Havalimanı’na hareket etti. Havalimanı Devlet Konukevi’ne gelen Papa’yı, İstanbul Valisi Vasip Şahin ve yetkililer karşıladı.

Ekümenik Patrik Bartholomeos, İstanbul’a davet ettiği Papa’yı Yeşilköy Havalimanı’nda bizzat uğurladı. Alitalia İtalyan Havayolları’na ait özel uçakla Türkiye’den ayrılan Papa Francis, kendisini uğurlamak için gelen Patrik Bartholomeos ile Devlet Konukevi’nin aprona çıkan kapısı önünde vedalaştı. Daha sonra merasim mangasını selamlayan Papa’yı İstanbul Valisi Şahin uğurladı. Papa Francis uçağın kapısında kendisini uğurlayanlara el sallayarak Türkiye’den ayrıldı.