Papa Francis, 12 Nisan’da Vatikan'da 1915 Ermeni Soykırımı’nın 100. yıldönümü için düzenlenen anma törenini yönetecek.

Dünya Ermenileri ruhani lideri ve Ermeni Kilisesi Katolikosu II. Karekin, Kilikya Ermeni Katolikosu I. Aram, Ermeni Katoliklerin Ruhani Önderi Patrik Nerses Bedros ve Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan’ın katılacağı törende Papa, 10. yüzyılda yaşamış olan Ermeni şair, keşiş, mistik ve teolog Surp Krikor Naregatsi’ye ‘Kilise Doktoru’ ünvanını da resmi olarak verecek.

Papa, pazar günkü ayinin ardından 16 Nisan Perşembe günü Ermeni Katolik Kilisesi Ruhaniler Meclisi’yle görüşecek.

Papa Francis, Pazar günkü ayin öncesinde yaptığı açıklamada, sadece ayine katılacak Ermenileri değil, aynı zamanda dünyaya yayılmış Diaspora Ermenilerini de selamladı. Vatikan Radyo’da yer alan açıklamaya göre Papa, Ermenistan’da geçmişi 301 yılına kadar giden ruhani ve kültürel Ermeni ve Hristiyan geçmişini de hatırlattı; ‘Büyük Suç’un işlendiği dönemde, başta katliamları engellemek için Osmanlı devleti yetkililileriyle temas kuran Papa 15. Benedikt olmak üzere, Ermeni halkının ızdırabını azaltmak için uğraşanlara saygılarını gönderdi. 

'BÜYÜK TRAJEDİ'

Öte yandan Papa Francis, "La marcia senza ritorno. İl genocidio Armeno (Dönüşü olmayan yürüyüş. Ermeni Soykırımı) kitabını hazırlayan İl Messaggero Gazetesi Vatikan (Kutsal Makam) muhabiri Franca Giansoldati’ye bir mektup göndererek "Ermeni halkını vuran büyük trajedinin (immane tragedia) 100. yılı nedeniyle hazırladığınız son yayımınızdan dolayı size teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı.

Papa ayrıca, "Barışa ve adalete giden yolda belleklerimizi yoklamak bakımından değerli olan bu araştırma ve belgeler konusunda verdiğiniz emeğin, tarihsel bir soruşturma çalışması olması yönünden yeterli takdiri görmesini diliyorum" ifadelerini kullandı.

Kaynak: AGOS