Fransa'da Strasbourg Üniversitesi ve akademik çalışmaları ile tanınan European Stabilitiy İnitiatve (ESİ), "Avrupa, Türk demokrasi ve dini azınlıkların geleceği" konulu panel düzenledi.

Strasbourg Üniversitesi'nin 'MİSHA' salonunda Türkiye'deki azınlıkların durumunun konuşulduğu panele Türkiye'den konuşmacı olarak hukukçu, yazar, insan hakları savunucusu Orhan Kemal Cengiz, Strasbourg Üniversitesi siyaset bilimleri Profesörü Samim Akgönül ve ESİ grubun yöneticisi Gerald Knaus katıldı.

Panel, 45 dakikalık İstanbul belgesel ile başladı. Belgeselde İstanbul'da yaşayan azınlıkların kültürel, tarihsel, dini, ekonomik yönleri anlatıldı.

Beş yıl İstanbul'da yaşayan ESİ yöneticisi Knaus, Türkiye'de doğudan batıya yaşanan göçe dikkat çekerek çalışmak için Anadolu'dan büyük kentlere başta İstanbul olmak üzere göçün önüne geçilemediğini söyledi.

Prof. Akgönül, farklı dinlerden azınlıkların İstanbul'da iç, içe yaşadıklarını söylerken Hukukçu Cengiz, "Türkiye geçmişiyle hesaplaşmak zorunda. Bu olmadığı sürece, halının altına süpürülen problemler yaşamaya devam ediyor. Türkiye'de yaşayan bir avuç Hristiyan vatandaşımızın hakları verilmeli" dedi. Türkiye’nin, bu hakları vermemekle kendini zor duruma soktuğunu ifade eden Cengiz, hakların verilmemesinde tarihi ve asılsız nedenlerin ve korkuların bulunduğunu söyledi. (Haberler.com)