Geçtiğimiz hafta Fransa’daki bir Musevi mezarlığının talan edilmesi ve Danimarka’nın başkenti Kopenhag’daki bir sinagoga saldırıda bulunulmasının ardından, Norveç’te yaşayan Müslümanlar harekete geçti.

Washington Post’ta yayınlanan habere göre Norveç’te yaşayan Müslümanlar, bu cumartesi Oslo şehrindeki bir sinagog çevresinde “Barış Halkası” oluşturacak. 17 yaşındaki Hajrad Arshad adlı Müslüman gencin başlattığı etkinlik için, Facebook’ta bir grup oluşturularak çağrıda bulunuldu.

Fredens Ring, yani Barış halkası adı verilen grubun sayfasında yer alan yazıda şöyle denildi:

“İslam, hangi dine mensup olduklarına bakmaksızın tüm erkek ve kız kardeşlerimizi korumamızı söyler. İslam nefretin üzerinde yükselmek ve nefret edenlerle aynı seviyeye düşmemeyi emreder. İslam birbirimizi savunmamızı söyler. Bizler Müslümanlar olarak Musevilere yönelik her tür nefretin karşısında olduğumuzu göstermek ve Musevilere destek olmak istiyoruz. Bu yüzden 21 Şubat Cumartesi günü sinagogun çevresinde bir barış halkası oluşturacağız. Herkesi çağırın!”

EN AZ 30 KİŞİ GELSİN DEMİŞTİ, 1200 KİŞİ GELECEK

Haberde Oslo’daki küçük Musevi topluluğunun lideri Ervin Kohn’un bu dayanışma çağrısına destek verdiği, ancak en az 30 insanın toplanması şartı getirdiği belirtiliyor. Kohn’un, az miktarda insanın toplanması halinde, girişimin “amacına ulaşamayacağından” çekindiği belirtiliyor. Facebook’ta oluşturulan sayfada ise an itibariyle 1200 kişi geleceğini belirtmiş durumda.

“MÜSLÜMANLAR OLARAK ONLARDAN AYRIŞMALIYIZ”

Etkinliği organize eden 17 yaşındaki Hajrad Arshad Norveç televizyonlarına bir açıklama yaparak “Kopenhag’daki terörist saldırılardan sonra, Müslümanlar olarak kendimizi Musevilere yönelik bu tacizlerden ayrıştırmamız gerektiğini düşündük” dedi.

Organizatörler, Facebook sayfasına, “Birileri sinagoga saldırmaya çalışırsa, önce bizi ezmeleri gerekecek” notunu düştü.

Çeviri: Eda Utku / Radikal