Nor Zartonk Derneği 24 Nisan 1915’te yaşanan Ermeni Soykırımı’nın 101. yıl dönümünde yaptığı açıklamada, Türkiye’de soykırım politikalarının sürdüğünü vurguladı.

Nor Zartonk tarafından yapılan açıklamada “Bir soykırım suçunun son halkası ve suçun sürekliliğinin en önemli göstergesi, soykırımın inkarıdır. Nitekim varlığını ve sermayesini bu insanlık suçu üzerine kuran Türkiye Cumhuriyeti Devleti, imha, inkâr ve asimilasyon politikalarını sürdürmekte kararlı davranmaktadır. Bugün gelinen noktada kaba inkar politikasının yerini, ‘başsağlığı’ adı altında soykırımı geçiştirmeye ve içini boşaltmaya çalışan yeni bir inkar politikası aldı” denildi.

‘MERHAMET DEĞİL ADALET İSTİYORUZ’

Geçmiş yıllarda Türkiye’de düzenlenen Ermeni Soykırımı’nı anma etkinliklerinin Türkiye halkları arasında empati kurma ve birlikte mücadele etmeyi öğrenme açısından önemli olduğunu belirtilen Nor Zartonk üyeleri, “Fakat bu anmalar ‘kişisel vicdani arınma seansları’na dönüşmemelidir. Biz merhamet değil adalet istiyoruz! Başta Ermeni Soykırımı olmak üzere devletin üzerine inşa edildiği tüm insanlık suçları ile yüzleşilmelidir” dedi.

Nor Zartonk tarafından yapılan açıklamada talepler de şöyle sıralandı;

* Yaşananların bir soykırım olduğunun kabul edilip özür dilenmesi,

* Kökeni bu topraklar olan Diaspora Ermenilerine koşulsuz yurttaşlık verilmesi,

* Sınırı tek taraflı olarak kapatan Türkiye’nin önkoşulsuz olarak Türkiye-Ermenistan sınırını açması,

* Soykırım faillerinin basında ve ders kitaplarında ifşa edilmesi ile inkarcılığı sürdürenlerin ifşası ve onlarla her türlü işbirliğinden kaçınılması,

* Ermeni halkına ait okul, hastane, kilise gibi tüm kamusal alanların restorasyonu ve iadesi,

* Türkiye burjuvazisinin 1915 sonrası sermaye birikiminin hesabını vermesi ve soykırım mağdurlarına verilen zararın tazmini,

* Soykırımı inkar propagandası için kurulmuş organizasyonların lağvedilmesi ve devletin inkar için harcadığı bütçenin toplumsal bir yüzleşmenin sağlanmasına ayrılması

* Türkiye’de tüm halkların kolektif haklarının tanınması ve halkların bir arada barış içinde yaşaması için gerekli koşulların sağlanması.

Açıklamada bu taleplerin karşılanması için yürütülecek mücadelenin günümüzde başka soykırımlar yaşanmasını engelleyeceğine de dikkat çekildi.

Nor Zartonk’un açıklamasının tamamını buradan okuyabilirsiniz.

(Kaynak: Evrensel)