Halkların Demokratik Partisi (HDP) Siirt Milletvekili Kadri Yıldırım, Newroz tarihi 21 Mart’ın resmi bayram olması talebiyle Meclis’e kanun teklifi önerisinde bulundu.

Yıldırım, önergesinde şunları ifade etti:

‘DOĞANIN YENİDEN CANLANDIĞI GÜN’

“Mezopotamya ve Ortadoğu halkları başta olmak üzere birçok halkın mevsimsel dönüşün yaşandığı ve doğanın yeniden canlandığı bir gün olarak halklar arasında Noruz/Newroz/Nowruz/Naurız/Nevruz/Sultan-ı Nevruz gibi farklı isimlerle anılan Newroz’un “Yeni Gün” anlamına gelmektedir.

“21 Mart Newroz Bayramı; Kürtler, Türkler, Farslar, Afganlar, Azeriler, Özbekler, Kırgızlar, Kazaklar vb. birçok halk tarafından farklı ritüellerle kutlanmaktadır. Bugün de baharın gelişi Anadolu Türkleri tarafından birçok bölgede Sultan Nevruz, Yaz-başı, Kuzuayı, Mart Dokuzu vb. adlarla kutlanagelmektedir. Çünkü Newroz Bayramı, tüm halklar için sert iklim şartlarına karşı verilen mücadeleden sonra bahara kavuşmayı ifade ediyor.

“21 Mart Newroz Bayramı Kürtler için Demirci Kawa’nın zalim Dehhak’a karşı verdiği mücadele ile Kürt halkının özgürleşmesi efsanesine dayanmaktadır. Benzer şekilde Orta Asya Türklerinin mitolojisinde ise Ergenekon denen yerde uzun yıllar mahsur kaldıktan sonra Türklerin kurtulmalarını ifade eden bir gündür.

‘ÖLÜM VE ACILARA SAHNE OLDU’

“Buna rağmen Newroz, ülkemizdeki çatışmalı sürece bağlı olarak uzun yıllar yasaklanmıştır. Bunun sonucunda Newroz, Kürtler açısından ulusal varlıklarını kendi renkleriyle ifade etme aracı haline gelirken Anadolu Türkleri arasında ise ise artık unutulmaya yüz tutmuştur.

“Bunun yanında 1990’lı yıllarda Newroz Bayramı ölümlere ve acılara sahne olmuştur. Bu bağlamda onlarca insanın yaşamını yitirdiği 1992 Cizre Newroz kutlamaları hafızalardaki tazeliğini korumaktadır. Dolayısıyla Newroz Bayramı üzerinde süren yasaklar, halkın 21 Mart’ı neşe içinde bir festival havasında kutlamasına daima engel olmuştur.”

Birçok Ortadoğu ülkesinde resmi bir bayram olan Newroz Bayramı’nın, Türkiye halklarının birlikte kutladığı bir festivale dönüşerek önemli bir barış ve kardeşlik günü olabileceği vurgusu yapan Yıldırım, 21 Mart’ın resmi bayram olarak kabul edilmesi gerektiğini söyledi.

Kanun teklifinde, “21 Mart gününün Türkiye’de barış ve kardeşlik duygularıyla milyonlarca insan tarafından kutlanması nedeniyle 21 Mart’ın Newroz Bayramı olarak kutlanmasının” amaçlandığı belirtildi.

(Kaynak: İMC TV)