Diyarbakır’daki Keskesor LGBTİ oluşumu aktivistleri Azece Plaza önünde son günlerde LGBTİ bireylerine karşı gelişen saldırıları protesto etti. Basın açıklamasına Roboski’de yaşayan barış aktivistleri İbrahim Yaylalı ve Meral Geylani de destek verdi.

İstanbul Tarlabaşı Daracık Sokak’ta 21 Nisan’da iki trans kadın saldırıya uğramış Çağla Joker (21) yaşamını yitirirken diğer trans kadın yaralanmıştı.

Keskesor LGBTİ oluşumu aktivisti Didem Zara polisler ve ambulans görevlilerinin Çağla Joker’in ölü bedenine elini bile sürmemesini eleştirdi. Çağla Joker’i evinde öldüren zihniyetin sokakta da Dora ve Nükhet’i öldürdüklerini belirti.

Basın açıklamasının devamında hapishanelerdeki hak ihlallerine ve trans oldukları için cinsel tacize, kötü muamele ve ayrımcılığa maruz kaldıkları gerekçesiyle açlık grevine giren tutukluların durumuna değinildi.

Hapishane koşullarının düzelmesi için Kandıra T tipinde açlık grevine giren trans kadın Avşa’nın hayati tehlikesi olduğu için açlık grevini sonlandırdığını ifade eden Zara, Sincan hapishanesinde bulunan G.Ö’nün ise açlık grevinin 73. Gününde olduğunu belirtti. Zara bir diğer trans tutuklunun ise 48 gündür açlık grevinde olduğunu ifade etti.

“Cezaevlerinde çiğnenen insan haklarıdır, zedelenen insan onurudur” diyen Zara, “Devlet LGBTİ’ler için hiçbir sosyal hizmet alanı sağlamazken ayrı bir cezaevi yapılacağı duyuruluyor. Kriminal bir vakaya indirgenen LGBTİ varoluşu ayrı cezaevlerinde tecrit edilmek isteniyor. Açlık grevine girmek zorunda bırakılan trans tutukluların mücadelelerinin koşullar düzelinceye kadar takipçisi olacağız” dedi.

Mardin Artuklu Üniversitesi’nde yapılması planlanan ‘Hastalıktan Hak Talebine Eşcinselliğin Anlamlandırılışının Seyri’ ve ‘Sağlık, Psikiyatri, Tıbbın İdeolojisi ve Heteroseksizm’ söyleşisinin engellemesine de değinen Zara ‘Tıpkı İstanbul’da, cezaevlerinde ve Türkiye’nin her yerinde olduğu gibi fallokrasi akademiyi de homofobinin üretildiği bir kurum haline getirmeye çalışıyor. Akademide de nefret kendini bir kez daha gösterdi ‘ dedi.

Zara ’Nefret söylemi üretenler de, nefret söylemi ile hareket edenler de demokrasinin ve akademik özgürlüğün ne olduğunu bilmeliler. Nefrete maruz kalan ama buna sessiz kalmayıp tepki koyan Artuklu Üniversitesi’ndeki akademisyenlerin yanındayız’ dedi. (Demokrat Haber)