Konuya ilişkin yapılan açıklama şöyle "Batman'da uzun bir süredir kamuoyunda Sivil Cuma olarak adlandırılan ve Batman Belediyesi yanında kılınan namazlara ilişkin ilk günden bu yana yoğun baskılar uygulanmaktadır.

 

22 AYRI KAMERA

Namaza duran vatandaşlar her hafta tek tek kamera ile görüntülenmekte ve fişlenmektedir. Çekim yapan emniyet mensupları, namaz kılan vatandaşların dikkatini çekmek ve üzerlerinde psikolojik baskı kurmak için özel bir çaba sarf etmekte. Yerel basın kaynaklarından edindiğimiz bilgilere göre geçen hafta kılınan namaz 22 ayrı kamera ile yakından görüntülenmiştir.

 

Daha önce bu konuda görüştüğümüz Emniyet yöneticileri uygulamanın güvenlik gerekçesi ile yapıldığını söyleseler de bu gerekçenin Batman kamuoyu nezdinde hiçbir inandırıcılığı yoktur. Uygulamanın gerekçesinin baskı ve yıldırma olduğu çok açıktır.

 

Ayrıca konu ile ilgili hükümet yetkililerinin kılınan namazların "samimi olmadığı, örgüt talimatları doğrultusunda veya örgüt için kılındığı" iddiaları yine bu uygulamaların temel sebeplerinden birisidir.

 

Hemen ifade etmek gerekir ki kılınan bir namazın kimin için kılındığı ve samimiyetinin ölçüsünün takdiri Yüce Yaratana aittir. 28 Şubat Darbesinde fişlenen, baskı gören dindar insanlar ve siyasetçiler de samimi olmadıkları ve dini siyasete alet ettikleri gerekçesiyle yıllarca baskı gördüler. Benzeri uygulamanın yıllar sonra üstelik darbecilerin yargılandığı bir dönemde sivil Cuma kılan vatandaşlar üzerinde uygulanması açık bir çelişki ve zulümdür. Ne dine ne hukuka ne de insan haklarına uygun olmayan bu uygulamaya derhal son verilmelidir.

 

İHD ve MAZLUMDER Batman Şubeleri olarak bu uygulamanın takipçisi olacağız. Hak ihlalinin devamı durumunda konuyu genel merkezlerimize ve ilgili uluslararası kuruluşlara ve ulusal basına ayrıca taşıyıp bu konudaki her türlü hak mücadelesini vereceğimizi kamuoyuna duyuruyoruz.

 

(Batman Postası)