Dünya’nın ayakta kalan en eski Süryani Ortadoks Manastırı olan Mardin'deki Mor Gabriel Manastırı'na ait kabristanın Diyanet'e devredilmesi büyük tartışmalara neden olmuştu.

Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu, yerinde inceleme yapılmadığı için tapunun dikkatsizlikle Hazine'ye geçtiğini, bir an önce cemaate iadesinin yapılacağını söyledi.

Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu şöyle konuştu:

“Mor Gabriel’e ait bir kabristan masa başında oturulup karar alındığı için, maalesef oradaki görevlilerimiz tarafından, bir yerde bu Süryani kardeşlerimize ait kabristanın sanki Diyanete aktarılacağı, mülkiyetinin oraya verileceği, hazineye aktarılmış oradan da oraya aktarılacağı gibi bir yanlış anlaşılma oldu. Bu gerçekten böyle oldu yani Maliye Bakanlığı’na aktarıldı ama dediğm gibi oradaki arkadaşlar bunların kimlere ait olduğuna, hıristiyanlara mı, islam mensuplarına mı ait olduğuna bakmaksızın masa başında değerlendirdikleri için  böyle bir hata oldu. Şimdi biz Vakıflar Genel Müdürlüğü olarak Mor Gabriel’e ait bu kabristanı, bu yerleri tekrardan iade ediyoruz, bir problem yok zaten. Tabii bu uluslararası planda da kötü bir algıya vesile oldu, onun da altını çizmek lazım. Onun için görev yapan arkadaşlarımızın bazı hassas noktalarda çok daha titiz ve itinayla davranmasını istiyoruz. Ama biz ortaya çıkan bu yanlışı da bize intikal ettikten sonra zaten düzelttik, cemaate iade ediyoruz.”

MOR GABRİEL MANASTIRI

Süryaniler için çok büyük manevi duyguların beslendiği Aziz Mor Gabriel Manastırı, dünyanın ayakta duran en eski Süryani Ortodoks manastırı. Mardin ilinin Midyat ilçesine bağlı Güngören köyü sınırları içerisinde, Süryanilerin anayurdu olarak bilinen Tur Abdin platosunda bulunuyor.

Mor Gabriel Manastırı diğer adıyla Deyrul Zafaran Manastırı olarak biliniyor. Süryanilere ait bir yer olan manastırın duvarlarının karışımında safran çiçeği kullanıldığını söyleniyor. Aynı zamanda bir rivayete göre duvarlarda rahiplerin kemikleri bulunuyor. Mardin'de bulunan manastır şu an turistik amaçlı kullanılıyor.  Bundan tam bin 1600 yıl öncesine ait olan manastır sıklıkla ziyaret ediliyor.

(Kaynak: CNN Türk)