Suriye'de iki metropolitin kaçırılması dolayısıyla Mardin'in Midyat İlçesi'nde yaşayan Süryani cemaati, Paskalya (Diriliş) Bayramı'nı kutlamama kararı aldı.

Suriye'nin Halep Süryani Metropoliti Mor Grigorios Yuhanna ve Rum Ortodoks Halep Metropoliti Paulo Yazıcı'nın Suriyeli muhalif gruplarca kaçırılması nedeniyle, bu yıl 5 Mayıs Pazar gününde Paskalya Bayramı'nda kutlama ve tebrik kabul törenleri yapılmayacak.

Hıristiyan Alemi'nin en büyük dini bayramı olarak kabul edilen ve Hz. İsa'nın son yemeği, ölümü, insanlar için kendini feda edişi ve üç gün sonra dirilişini simgeleyen Paskalya (Diriliş) Bayramı Midyat'taki Süryaniler tarafından kutlanmayacak.

Midyat'ta bulunan Turabdin Metropolitliği, Midyat Kiliseleri Vakfı ve Mor Gabriel Manastırı Vakfı tarafından yapılan ortak yazılı açıklamada, "Turabdin Metropolitimiz Mor Timetheos Samuel Aktaş, Midyat Kiliseleri Vakfı Yönetim Kurulu ve Mor Gabriel Manastırı Vakfı ile birlikte gelenek olduğu üzere Hıristiyan Dünyası'nın dini bayramlarında protokol icabı tebrikler Metropolitliğe bağlı Mort İşmuni Kilisesi kabul salonunda yapılmaktaydı. Lakin kadasetli Patriğimizin yayınladığı sirküler gereği, Kilisemizin Halep Metropoliti Mor Grigorios Yuhanna ve Rum Ortodoks Halep Metropoliti Paulo Yazıcı'nın Suriye'de alıkonulması dolayısıyla 5 Mayıs 2013 Pazar günü kutlanacak olan Paskalya Bayramı'nda herhangi bir protokol, kabul ve bayramlaşma töreni gerçekleşmeyecektir. Tüm kamuoyuna saygıyla duyurulur" denildi.

Öte yandan Midyat'ta her yıl Süryaniler'in dini bayramlarında, kilise de yapılan ayinin ardından ilçe protokolünün yanı sıra Müslüman ve Yezidi inancına mensup vatandaşların da katılımıyla 3 gün süren kutlama töreni gerçekleşiyordu" dedi. (Haberler.com)