Soner Aydın/ Demokrat Haber

Bir zamanlar Mersin'in en önemli iş merkezlerinden biri olan Metropol İş Hanı şimdilerde kelimenin tam anlamıyla bir harabe görünümünde. Bolca boş dükkân, gece kulüplerin olduğu ve intihar olaylarının yaşandığı İş Hanı'nın akıbetinin ne olacağı merak konusu. Metropol İş Hanı’nda yaşananları ve bundan sonrasını Radyo Metropol Muhabiri Cihan Barış Budak ve Akdeniz Belediyesi Eşbaşkanı Yüksel Mutlu ile konuştuk. İşte yaptığımız röportajdan öne çıkan kısımlar;

İŞ YERLERİ HUZURSUZ

Yıllar önce Mersinlilerin uğrak mekânı ve alışverişin kalbi olan Metropol İş Han'ındaki esnaf yaşanan olaylardan kaynaklı oldukça huzursuz. Özellikle üst katlarda yaşanan olaylardan, yetersiz ışıklandırma ve bakımsızlıktan dolayı belli bir saatten sonra İş Hanı'na girmek neredeyse yürek istiyor. Hal böyle olunca İş Hanı'nda yıllardır esnaflık yapan vatandaşlar duruma tepki göstererek yetkililerin İş Hanı'na bir an önce el atmasını istiyor.

METROPOL'DE AKŞAM YÜRÜMEK ZOR

İş Hanı ile ilgili konuştuğumuz bir Radyo çalışanı Cihan Barış Budak, "Burası belli saatten sonra başka bir dünya oluyor. Özellikle gece ana kapılar dışındaki kapılar kapandığında başka bir âleme dönüşüyor" dedi. Akşam saatlerinde iş çıkışında yaşadıklarını aktaran Budak, "Her yerin bir gündüz bir de gece ziyaretçisi vardır. Gündüzden çok daha farklı burası. Eskiden gece çalışırdım. Dördüncü kattan inip durağa gitmek zor oluyordu. Bazen sözlü tacize maruz kalıyordum. Nasıl anlatılır bilmem ki… Gelip yaşamak lazım " diye belirtti.

UYUŞTURUCU, FUHUŞ, KUMAR

İş Hanı'nda uyuşturucunun, kumarın ve özellikle fuhuşun yaşandığını duyduklarını dile getiren Budak, "Geceleri barlarda yüksek sesle müzik çalınıyor. Birçok barda kadınlar çalıştırılıyor. Tabi ki kadınların çalışmasına karşı değilim. Ama burada bir kadın sömürüsü yaşanıyor. Kadın bedeni pazarlanıyor. Yani görsel anlamda pazarlandığını belirtebilirim şimdilik. Bir defasında barların birinde çalışan bir kadın 5’nci kattan kendini aşağı bırakıp intihar etmiş. İntihar mı cinayet mi çözülemedi ama hala. Daha sonra da böyle şeyler yaşandı. Bir defasında şöyle bir şeye tanık oldum; burada bali çeken bir çocuk vardı. Yine bir gün elindeki bali poşeti ile İş Hanı'nın bir katında gezerken güvenlik görevlileri tarafından feci halde dövdü. Sonrasında o çocuğu buralarda pek görmedim" ifadelerini kullandı.

HEM SATILIK HEM KİRALIK!

İş Hanı'nı gezerken gözümüze çarpan boş dükkânları sorduğumuzda ise Budak,"Yetersiz denetim ve bakım eksikliğinden kaynaklı artık kimse burada durmak istemiyor. Üst katlarda dükkânların birçoğu boş ve satılık. Hatta dükkânlarının üzerine hem satılık hem de kiralık yazısı asan iş yeri sahibi bile var. Sadece alt katlarda açık dükkânlar var onların işleri iyi gidiyor gibi. Ayrıca burada büyük bir temizlik sorunu da var. Yerler pislik içinde tuvaletler bakımsız. Mersin’de yetkililer güle, çiçeğe, böceğe çok düşkün. Metropol’e üvey evlat muamelesi yapılması acı. Forum AVM’ye gösterilen ilginin binde biri buraya gösterilse kentin tıkalı bir damarı açılacak" diye yanıt verdi.

YIKILMALI, YENİDEN YAPILMALI

Metropol İş Hanı ile ilgili görüşlerine başvurduğumuz Akdeniz Belediyesi Eş Başkanı Yükse Mutlu ise, İş Hanı ile ilgili çeşitli şikayet aldıklarını ve belediye olarak üzerlerine düşeni yerine getirdiklerini belirtti. İş Hanı'nda ki özellikle barlarda kadına yönelik şiddetin ve fuhuşun yapıldığı yönünde çok sayıda şikayet aldıklarını sözlerine ekleyen Mutlu, "Biz kadınlara dönük bu tür uygulamalara karşıyız ve kadınların bu tür yerlerde çalışmalarını doğru bulmuyoruz. Biz belediye olarak üzerimize düşeni yapıyoruz. Belediye mevzuatları çerçevesinde Zabıtaya gerekli yetkiyi verip üzerimize düşeni yapıyoruz. Bu tür işyerlerinin ruhsat kontrollerini falan yapıyoruz. Ancak burası için esas mesele güvenlik güçlerinin yapması gereken şeyler. Bunlar kentin merkezinde herkesin gözleri önünde yapılıyor" diye konuştu. İş Hanı ile ilgili kişisel düşüncesini de paylaşan Mutlu, "Bana göre orası yıkılmalı. Çünkü hem artık binanın kullanım süresi doldu hem de istemediğimiz şeyler yaşanmakta. Zaten söylediklerim aynı zamanda şehrin ortak bir düşüncesi. Oraya daha modern, sağlık koşulları açısında daha hijyen, dış mimarisi ile kente hitap eden bir yapı inşa edilebilir. Tabi eğer yıkılacaksa bu nedenle yıkılmalıdır" diyerek sözlerini bitirdi.



PEKİ, BUNDAN SONRA NE OLACAK?

Uzun yıllar Mersin’in yükünü çeken ve şu günlerde bakımsızlık harabeyi andıran İş Hanı’nın akıbeti ne olacak? İş Hanı ile ilgili ortak fikir ise yıkılıp yerine daha modern, kullanışlı, şehrin dokusuna zarar vermeyecek bir İş Merkezi’nin yapılması yönünde.