Soner Aydın / Demokrat Haber

21 Mart Newroz Bayramı Mersin Cemevi’nde semah gösterisi ve halaylar eşliğinde kutlandı. Cemevi bahçesinde gerçekleştirilen etkinliğe çok sayıda yurttaşın yanı sıra inanç önderleri, STK ve siyasi parti temsilcileri de katıldı.

Erdoğan Sevim Dede’nin okuduğu açılış Gülbengi’nin ardından Newroz ateşi yakıldı. Newroz ateşinin yakılmasının ardından dualar eşliğinde Semah dönüldü.


“ALEVİ PİRLERİ DER Kİ NEWROZ DÜNYANIN YARATILIŞ GÜNÜDÜR”

Newroz Bayramı dolayısıyla kısa bir konuşma gerçekleştiren Alevi Kültür Dernekleri Başkanı Hasan Kılavuz Dede, “Bugün toplanıp coşkuyla kutladığımız bu bayram, Ortadoğu haklarının bayramıdır. Binlerce yıldan beri hüküm süren  çeşitli uygarlıkların kültür ve geleneklerinden süzülerek gelmiştir. Alevi Pirleri der ki Newroz dünyanın yaratılış günüdür. Bugün her günden üstündür. Baharın başlangıcıdır. Ağaçlar dal verir, çimenler boy verir. Bugün renkler hep birbirine Semah durur. Torosların eteklerindeki sümbüllerle, Munzur eteklerinde ki sümbüller birbirlerine selam durur. Ekinler yeşerir. Bereketin ve bolluğun sembolüdür Newroz. Pınarlardaki sular bir başka melodiyle çağıldayarak akar Newroz günü” dedi.

“BARIŞ HEPİMİZİN ŞİARI OLSUN”

“Bu topraklar üzerinde barış güvercinleri uçsun, halklar ve inançlar arasında dostluk ve kardeşlik boy versin” diyen Kılavuz, “Komşu ülkelerle savaş ve kavgadan uzak, barış hepimizin şiarı olsun. Newroz’un birliğe, beraberliğe, dostluğa vesile olması dileği ile cümle halklara mübarek olsun” diyerek konuşmasına son verdi.

Konuşmaların ardından etkinlik Aynur Güneş, Tolga Sağ, Cihan Çelik’in seslendirdiği türkülerin ardından sona erdi.

Mersin HDP İl örgütünün bugün Tırmıl meydanında düzenleyeceği Newroz etkinliğine Selma Irmak, Saruhan Oruç, Fatma Kurtulan ve Sanatçılar, Emel Bejan, Comerd, Yasemin Göksu katılacak.