Taksim Meydanı'nda  toplanan çeşitli sivil toplum kuruluşu üyeleri, "Mayınsız bir Türkiye ve dünya" amacıyla yaptıkları eyleme dikkat çekmek için paçalarını dizlerine kadar sıvadı.

 

Mayınsız Bir Türkiye Girişimi, Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi, Türkiye Sakatlar Derneği, İstanbul Tabip Odası, İnsan Hakları Derneği, Mazlumder ve Sosyal Demokrasi Vakfı üyesi 10 kişi saat 14.00'te Taksim Meydanı'nda toplandı.

 

Eylemciler, "Mayın kimlik sormaz" ve "unutMAYIN unutturMAYIN" yazılı pankart açtı.

 

Grup adına konuşma yapan Muteber Öğretir, şunları söyledi:

"Mayın Yasaklama Sözleşmesi 13. yılına girerken stoklardaki mayınların imhasında mayınlı alanlarının temizlenmesinde, mayın kurbanı sayısının azalmasında önemli ilerlemeler kaydedildi. Ancak yeterli değil. Hala 37 ülke anlaşma dışında, 12 ülke mayın üretiyor, hala mayın kullanımına devam ediliyor ve her gün 12 kişi mayınlar nedeniyle ölüyor, sakatlanıyor. Buradan mayın üreten kullanan devletlere ve devlet dışı aktörlere sesleniyoruz. Mayın Yasaklama Anlaşması'na katılın, mayın kullanımına son verin. Artık yeter. Duyarsızlık günleri sona ermiştir. Herkesi 4 Nisan Uluslararası Mayın Bilinci Geliştirme Günü'nde mayınsız bir Türkiye ve dünya için mağdurlarla dayanışma göstermek ve hükümeti uyarmak için pantolonlarının bir paçasını sıvamaya bacağını ödünç vermeye çağırıyoruz."

 

Açıklamanın ardından göstericiler, mayınsız bir Türkiye ve dünya için bir paçalarını dizlerine kadar sıvayıp poz verdi.