Perşembe günü 87 yaşında hayata veda eden Gabriel Garcia Marquez'in külleri, ailesi tarafından Güzel Sanatlar Sarayı'na getirildi. Saray çevresinde toplanan binlerce kişi, dakikalarca alkış tutarak ünlü yazarı karşıladı.

Sevdikleri tarafından kısaca "Gabo" olarak anılan yazarın hayranları, üç saat boyunca halka açılan lobideki kaidenin önünden geçebilmek için bir kilometrelik kuyruk oluşturdu.

Sarayın önünde ise Kolombiya'dan gelen bir vallenato grubu ünlü yazarın en çok sevdiği şarkıları çaldı. Marquez, "Yüzyıllık Yalnızlık" adlı romanının 400 sayfalık bir vallenato olduğunu söylemişti.

Radikal'de yer alan habere göre Meksika Devlet Başkanı Enrique Pena Nieto ve Kolombiya Devlet Başkanı Juan Manuel Santos da Güzel Sanatlar Sarayı'ndaki törene katıldı. Törende Meksiko Belediye Başkanı Miguel Angel Mancera ile Meksika Ulusal Kültür ve Sanat Konseyi Başkanı Rafael Tovar y de Teresa da hazır bulundu.

Santos, törende yaptığı konuşmada, "Gabo'nun hayranları ve dostları olarak bugün dünyanın dört bir köşesinden buraya toplandık. Gabo, kitapları ve yazılarıyla yaşamaya devam edecek. Ancak asıl insanlığın umudu, onu sonsuzluğa taşıyacak. Dünya onun sayesinde Kolombiya'yı tanıdı. Gabo, Kolombiya'yı büyülü gerçekçiliği ile betimledi" dedi.

Marquez'in yaşamının son 30 yılını geçirdiği Meksika'nın Devlet Başkanı Nieto da "Marquez'in ölümü, sadece edebiyat dünyası için değil, tüm insanlık için çok büyük bir kayıp. Birçok nesil, yaşamla ilgili sorularının yanıtlarını onun öykülerinde buldu" diyerek saygısını sundu.

Marquez'in çok sevdiği Macar besteci Bela Bartok ile İtalyan besteci Giovanni Bottesini'nin eserlerinin çalındığı törenin sonunda hayranları, Yüzyıllık Yalnızlık romanının en ilgi çeken bölümlerinden birine atfen kağıttan sarı kelebekleri havaya fırlattı. Romanda Buendia ailesinin beşinci kuşak torunu Renata Remedios'a çılgınca âşık olan Mauricio Babilonia, gittiği her yere peşindeki sarı kelebekleri de götürüyordu.

Marquez'in dünyaya geldiği, Yüzyıllık Yalnızlık romanının geçtiği hayali Macando kenti için ilham kaynağı olan Aracataca kasabasında da sembolik bir cenaze töreni düzenlendi. Kolombiya'nın Karayipler kıyısındaki kasabanın sakinleri, ellerinde kucak dolusu sarı güller ve kağıttan sarı kelebekler ile Marquez'in müzeye dönüştürülen evinden Aracataca'nın merkezindeki kiliseye yürüdü.

Kolombiya hükümeti, bugün başkent Bogota'daki katedralde Marquez için resmi bir cenaze töreni düzenleyecek. Tören, televizyonlardan canlı yayınlanacak. Çarşamba günü ülke genelindeki kütüphanelerde, parklarda ve üniversitelerde düzenlenecek etkinliklerde de katılımcılar Marquez'in en sevilen eserlerini okuyacak.