İstanbul’da yaşayan Malatyalı bir grup Ermeni, 2010 yılında, Malatyalı Hayırsever Ermeniler Kültür ve Dayanışma Derneği'ni (MalatyaHAYDer) kurdu. MalatyaHAYDer’in kuruluş amacı; Malatyalı Ermenileri bir araya getirmek, aralarındaki kültürel ve sosyal dayanışmayı arttırarak sosyal paylaşımı sağlamak. Dernek işte bu amaçla Malatya'da dört günlük bir buluşma organizasyonu düzenledi.

Harut Kurumlu, Nişan Boyacı, Karin Diktaş, Nuran Gezdirici, Garabet Paylan, Hosrof Köletavitoğlu, Garbis Evyapan ve Garabet Orünöz'den oluşan MalatyaHAYDer'in yönetimi, öncelikli olarak hedeflerinin; Malatya Mezarlığının giderlerini karşılamak, tamir işlerini yürütmek, Malatya Kilisesi ile ilgili gelişmeleri takip etmek ve uygun çözümlere katkı sağlamak olduğunu belirtiyor.

İşte, bu amaçlar doğrultusunda ilk çalışma böyle gerçekleşiyor. Yurt içinde ve dışındaki Malatya kökenli Ermeni'leri Malatya hasretine kavuşturuyorlar. İnsan hasreti, mahalle hasreti, ata mezarları hasreti, ibadethane hasreti; Malatya hasreti…

KERPİÇ DUVARLAR, ÖPÜLÜP OKŞANIYOR

Komşular, arkadaşlar aranıyor… Kucaklaşmalara sevinç gözyaşlarının hüznü karışıyor. Yıllardır görülemeyen ana baba mezarlarında, kiliselerde dualar ediliyor. Çocukluk anılarının sindiği, kerpiç duvarlar okşanıp öpülüyor. Damakların unutamadığı Malatya’nın kâğıt kebabında, analıgızlı küftesinde eski tatlar aranıyor. Malatya sokaklarında Ermeni, Türk, Süryani, Kürt, Alevi, Sünni birlikte, yağmur bulutu hüznü gözlere doluyor. Çocuklukların güzellik, mutlulukla yaşandığı renkli Malatya’sı aranıyor kerpiç evlerin peyleri arasında… Hüzün gelip baş köşeye oturuyor.

Yurt dışından ve İstanbul’dan Malatya’ya gelen Ermeniler; bir akşam yemeğinde Malatyalıları temsilen Malatya Valisi M. Ulvi Saran, Malatya Belediye Başkanı Ahmet Çakır, İl Genel Meclisi Başkanı M. Naci Şavata, İl Kültür Müdürü Bahaeddin Kabahasanoğlu, Battalgazi Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, KUDEB Başkanı Levent İskenderoğlu, Dersim Ermenileri Derneği Başkanı Mihran Prgiç Gültekin, Malatya basın yayın organlarının temsilcileri, Ermenilerin Malatya’daki komşu ve arkadaşları; MalatyaHAYDer’in organizasyonuyla bir araya geldiler.

MEZARLIK VE KİLİSELERİN BAKIMI, ONARIMI GEREKİYOR

Toplantıda konuşan MalatyaHAYDer Yönetim Kurulu Üyesi Hosrof Köletavitoğlu, ata toprakları Malatya’yı özleyen yurt içinde ve yurt dışında yaşayan pek çok Malatyalı Ermeni olduğunu… Malatya özlemi çeken bu insanları Malatya’ya getirmekten mutlu olduklarını… Malatya’da bulunan kiliselerin restorasyonundan büyük memnuniyet duyacaklarını… Malatya’daki Ermeni mezarlığının ağaçlandırma, sulama, korunma, ışıklandırma , bekçi evi ve son defin işlemleri binası eksikleri olduğunu… Bu eksikleri gidermek üzere bir dizi çalışma başlattıklarını… Burada Malatya hasretiyle bir araya gelmekten mutlu olduklarını dile getirdi.

Hosrof Köletavitoğlu’ndan sonra söz alan Malatya Belediye Başkanı Ahmet Çakır da “Malatya’da pek çok uygarlığın yeşerdiğini ve yaşadığını, pek çok tarihi eser bulunduğunu ve bu beraberliğin mutluluk verici olduğunu” söyledi.

Malatya Valisi M. Ulvi Saran da, Malatya’dan yıllar önce göç ederek İstanbul’a ve yurt dışına yerleşen Malatyalı Ermenilerin Malatya’ya gelişlerinden memnuniyet duyduğunu belirterek, “Geçmişte bazı huzursuzluklar, sıkıntılar yaşanmış olabilir. Önemli olan, bundan sonra insanların birbirlerini saygıyla, hoşgörüyle karşılamaları ve bu amaçla birlikte çaba harcamalarıdır” diye konuştu.

ETHA / SULTAN KILIÇ