Malatya’da Ermeni mezarlığı içinde yaptırılan bekçi konutu, gasilhane ve son dua yerinin belediye tarafından yıktırılmasına tepkiler sürüyor.

Yıkımın sorumlusu AK Partili Malatya Belediye Başkanı Ahmet Çakır dün yaptığı açıklamada, “Bu hiç istediğimiz bir durum değil. Kendimizi mahcup hissediyoruz. Soruşturma başlattık. Gerekirse bu iki yapıyı biz yeniden yaparız" demişti.

 

Demokrat Haber’e gelişmeler hakkındaki düşüncelerini belirten Malatya Hayırseverler Derneği (HAYDER) yöneticilerinden Garabet Orunöz şunları söyledi:

 

“Yetimhanesine el konulup yıkılması için bekletilen Tuzla Ermeni Kampı’nın Malatyalı çocuğuyum. Köklerimin ve atalarımın mezarlarının tahrip edilmemesi için, bir bekçiye insanca yaşam alanı ve Malatya'ya gömülmeyi vasiyet eden yaşlılarımızın cenazelerinin de kaldırılması için düşündüğümüz gasilhane ve son dua yeri inşaatımızın başına gelenleri üzüntü ve kahır ile karşıladım. Belediye başkanının "gerekirse" kelimesinin arkasına saklanmasını kabul etmiyorum. "Ne gerekirse" düzeltmesini talep ediyorum. Sorumlular hakkında takibat değil, bizim yaptığımız inşaatın ve kuruş-kuruş topladığımız bağışların hesabını hemşerilerimize gönül rahatlığı ile verebilmemiz için ve zamanında bitirme sözümüzün yerine getirilmesi için elinden gelen her şeyi yapması durumunda, kendilerinin samimiyetlerine inanabiliriz. Şimdiye kadar, inşaatımızın her aşaması hakkında kendilerinin bilgileri vardı. Kendi sözlerinden dışarı çıkmadık. Sıra kendilerinde.

 

Tamamen Belediye başkanı ve Valinin bilgileri doğrultusunda yapmaya çalıştığımız inşaatımız yıkıldığı gibi, aynı yere, aynı şekilde, bizlerin bitirmeyi taahhüt ettiğimiz Mayıs ayı sonuna kadar, Malatya Belediyesi tarafından yeniden yapılır da teslim edilirse, samimiyetlerine inanacağız.

 

Aksi durumda; hoşgörü inançlarından, samimiyetlerinden şüpheye düşecek, tahammülsüzlüklerinden, ittihatçı zihniyetlerinden, Zirve yayınevi katliamları gibi fikirlerinden hala vazgeçmediklerinden emin olacağız.

 

Ayrıca Malatya Hayırseverler Derneği (HAYDER) olarak Malatya için düşündüğümüz, ticari projelerimizi askıya almak zorunda kalacağız. Kayısıyı dünyanın 6 kıtasına tanıtmak ve pazarlamak ve ilk parti olarak 100 ton kayısı alımı için üretici ile görüşmekte idik. 30 Haziran - 6 Temmuz tarihleri arasında Malatya'ya düzenleyeceğimiz, ikinci geleneksel Malatya turumuz için, bin kişinin üzerinde başvuru vardı. Otel, ulaşım ve güvenlik sorunlarından dolayı, 3 grup halinde, 3 ay içinde Malatya'ya bin kişiyi götürme planımızı da, tur sorumlusu olarak şimdilik askıya almak zorundayım.

 

Malatya Esnaf Odaları, Otelcileri, Ziraatçileri, Lokantacıları, Taksici ve Minibüsçüleri, Küçük ve Büyük Esnafları ile İl genel meclisi üyelerinin, önümüzdeki hafta tutumlarını dikkatle izleyeceğiz. Süratle alacakları isteğimiz doğrultusundaki kararları uygulamaları halinde; bizler de planlarımızı yeniden uygulamayı kademeli olarak ve daha dikkatli davranarak düşüneceğiz.

 

Bu vesile ile; kınamam; yıkımı gerçekleştiren, emri veren, uygulayanlaradır. Malatya halkına değildir. Umarız Malatya Belediyesi yeniden inşaatımızı yapar da teslim eder. Bu ayıp ancak bu şekilde ortadan kalkar.



Demokrat Haber