İstanbul Levent'teki Macaristan Başkonsolosluğu önünde Macaristan'da sokakta yaşaması yasaklanan evsizler için bugün dayanışma eylemi yapıldı.

Macaristan'daki evsizleri savunmak için oluşturulan The City For All (Herkes için Kent) isimli grubun çağrısı ile 13-15 Şubat'ta aralarında New York, Lizbon ve Bangkok'un da bulunduğu 12 şehirdeki Macaristan temsilcilikleri önünde eylem düzenleniyor.

Evsizlere destek için basın açıklaması yapan İstanbul'daki eylemciler, Macaristan'daki evsizlerin sokaktan sürülmesinin 2010'dan beri hak ve özgürlükleri giderek kısıtlayan başbakan Victor Orban'ın baskıcı politikalarının son halkası olarak değerlendirdi.

Evsizlerin suçluymuş gibi yaftalanmasının şehri güzel göstermek uğruna yapıldığını söyleyerek bunun görünüşe dayalı bir ayrımcılık olduğunu kaydetti. Açıklamada ihtiyacı olan insanlara ücretsiz konut yerine hapis reva görüldüğü için Macaristan kınandı ve evsiz olduğu için hapse konan insanlar varsa derhal salınması talebi dile getirildi.

Evsizler bugün Budapeşte'de para cezası ödemek zorunda bırakılıyor ve hatta hapse atılma riski ile karşı karşıya kalıyor. Tarihi mekanlardan meydan ve istasyonlara kadar neredeyse Budapeşte’nin tamamı evsizlere yasak bölge ilan edildi. Sadece Budapeşte’de en az 15 bin evsizin olduğu tahmin ediliyor; ancak onlara açılan barınakların kapasitesi 6 bin.

Eylemciler konu hakkında halka bildiri dağıttıktan sonra aynı bildirinin Türkiye'deki tüm Macaristan mercilerine de emaille gönderildiğini belirterek eylemi sonlandırdı.

(Demokrat Haber)