Serdar Eroğlu –ANF

 

Avrupa kıtasında sonbaharın ve baharın habercisi olarak gökyüzünde uçan leylek sürüleri olarak gösterilirdi. Ancak kıta genelinde artan hava sıcaklıkları nedeniyle leyleklerin büyük bir kısmı sıcak güney kesimlerine yolculuğuna geç çıkıyor.

Almanya’da bu sene Kasım ayındaki ortalama sıcaklıklar normalin bir derece üstünde 5 derece olarak gerçekleşti. Kasım ayının bazı günlerinde ülkede sıcaklıkların 20 dereceye yaklaşması insanların yanı sıra hayvanları da şaşırttı. Almanya’da yaşayan göçmen kuşların bir bölümü sonbaharı da bu ülkede geçirip kış başında göç etmeyi tercih etti.

Daha birkaç yıl öncesine kadar leylekler Eylül ayında Kuzey Avrupa’daki ülkelerden yola çıkar ve İspanya, Portekiz ve Kuzey Afrika ülkelerine göç ederdi. Ancak iklim değişikliği leyleklerin de göç takvimini değiştirmiş durumda.

Almanya’nın kuzeyindeki yüksek sıcaklıklar nedeniyle özellikle kuzeydoğu eyaleti Brandenburg’da onbinlerce leylek göç takvimlerini bu sene neredeyse 2 ay erteledi.

Leyleklerin göç takvimini ertelemesi tarlalarının işgal altında kalması nedeniyle çiftçileri rahatsız ederken binlerce turist ise geciken leylekleri fotoğraflamak için kırsaldaki kasabalara akın etti.

IPS ajansına konuşan yaşlı bir çiftçi olan Hans Wagner yaşadığı Linum kasabasında 30 yıl önce sadece birkaç yüz leyleğin konakladığını geçtiğimiz yıllarda ise bu sayının 50 bine kadar çıktığını söyledi.

Bu kadar çok leylek Linum kasabasında yaşayanlar için ciddi sorunlara neden oluyor. Çiftçilerin kışlık tohumlarını yiyen leylekler, bahar aylarında ise filizlere dadanıyor. Binlerce leyleğin çıkardığı gürültü de cabası.

Çiftçiler de leyleklerin tarlalarına dadanmalarına karşı alarm sistemleri taktırmış. Sonbahardaki kışlık tohumlarını korumak isteyen çiftçilerin tarlalara döşedikleri düzenekler yüksek sesler çıkararak leylekleri korkutuyor.

Linum kasabası sadece leyleklerden değil leylek turistlerinden de şikayetçi. Bu sene sadece Eylül ayında 30 bini aşkın turist Linum kasabasına gelerek leylekleri fotoğrafladı.

Alman ornitolog Henrik Watze’ye göre ise Linum ve çevresi leyleklerin yaşaması için en uygun alanlardan biri. Eylül ve Ekim aylarında kuzeyden gelen leyleklerin katılmasıyla birlikte bölgede leylek nüfusunun 80 bine kadar ulaştığını söyleyen Watze, sonbahardaki ısıların yükselmesiyle birlikte leylekleri Linum’da Kasım ayının sonuna kadar vakit geçirdiğini söyledi.

Linum çevresinde çok sayıda dere ve göç bulunması nedeniyle leyleklerin çok tercih ettiği bir eko sisteme ev sahipliği yapıyor.

Ama Linumlu bir çiftçi olan Heinz Wacker bu duruma basit bir hesapla karşılık veriyor: “Bir leylek günde 300 gram tahıl tüketir. Bu 80 bin leyleğin günde 24 ton tahıl tüketmesi demek. Bunun yanı sıra baharda geldiklerinde de bizim filizlerimizi yiyorlar. Bu durum herhalde ekolojik denge olarak tanımlanamaz.“