Devlet eliyle, haftanın yedi günü kesintisiz yayın yapan Kürtçe ve Arapça TRT kanallarının açılıp bu yönde Çerkesler'den gelen taleplerin gerçekleştirilmemesi Çerkesler tarafından sık sık protesto ediliyor.

21 Şubat Dünya Anadil Günü'nde, ''anadilimiz yok oluyor'' diye feryat eden ve bu sorunun giderilmesi adına yetkililere seslenen Çerkeslerin Türkiye'deki nüfusu beş milyon civarında.

Çerkesler önceki yıllarda, Ankara, İstanbul ve Kayseri gibi illerde yaptıkları mitingler ile anadilde öğretim konusunda devlete bir takım istekler sunmuştu. Sosyal medya ve basında da bu yönde çalışmalar yapan Çerkesler, devletin hala kendilerini ciddiye almamasından şikayetçi.

Çerkes Dernekleri Federasyonu (Çerkes-Fed) yöneticilerinden Halis Din yaptığı açıklamada şöyle dedi:

“ÇERKESLERİN DE VARLIĞI GÖZ ÖNÜNE ALINSIN”

''Çerkesler olarak yüz elli yıldır bu coğrafyada diğer halklar ve devlet ile uyum içinde yaşıyoruz.

Bundan tam yüz elli yıl önce anayurdumuz Çerkesya'dan, Osmanlı topraklarına ilk geldiğimizde Türkçe bilmiyorduk. Ama şuan Türkiye'de yaşayan Çerkeslerin büyük çoğunluğu anadilini konuşamıyor ve anlayamıyor.

UNESCO'nun yayınladığı bildiriye göre, binlerce yıllık anadilimiz Çerkesce (Adığabze) ''kaybolmak üzere olan diller'' kategorisinde yer alıyor.  Anadolu, unutulan veya kaybolan  diller ile anılır.

Çerkesler olarak kültürümüz ve anadilimiz ile var olmak istiyoruz. İlköğretimde seçmeli dil dersi uygulaması ve bazı üniversitelerde anadilimiz ile ilgili bölümlerin açılmış olması güzel gelişmedir ancak asla yeterli değildir. Ülkemizde yaşayan Araplar ve Kürtler için haftada yedi gün yirmi dört saat yayın yapan devlet destekli TRT kanalları açılırken Çerkeslerin bu yöndeki isteklerine duyarsız kalınmakta. Yetkililer artık sesimizi duysun ve demokratikleşme sürecinde Çerkeslerin de varlığı göz önüne alınsın.''

Çerkes Dünyası’nda ''Adığe-Çerkes Dili Günü'' olarak kutlanan 14 Mart tarihinde ise İstanbul'da yaşayan Çerkesler, Bahçelievler Necip Fazıl Kısakürek Kültür Merkezi'nde zengin bir program ile dillerine bir kez daha sahip çıkacak.

(Demokrat Haber)