Diyarbakır’da hazırlıkları biten Zarok Tv Kürtçe’nin üç lehçesinde çocuklarla buluşacak. Zarok Tv Yayın Koordinatörü Dilek Demiral, 2014 yılı Temmuz ayında yayın hayatına başladıklarını ve 21 Mart’ta Kürt çocuklarına Newroz hediyesi olarak test yayınından normal yayına geçeceklerini ifade etti.

Özgür Gündem'in haberine göre, yayın konseptini oluştururken mümkün olduğunca çok çocukla tartışıp çocukların fikirlerini aldıklarını dile getiren Demiral, “Çocukların kendi kanalları olduğunu bilmelerini istedik. Ne tür filmlerden hoşlanırlar diye sorduk ve yayın politikamızı bu şekilde geliştirdik” dedi.

Program metinlerini çocuklarla birlikte yazdıklarını söyleyen Demiral, büyüklerin çocuklara öğretici olarak kullandığı bir dilden ziyade çocukların kendi kendisini anlattığını kaydetti.

KENDİ PROGRAMLARIMIZ OLACAK

Kürtçe çocuk kanalının aslında geç kalınmış bir proje olduğunu ifade eden Demiral, “Çünkü bizler çocukluğumuzdan itibaren kendi anadilimizde film izleyememekten ya da okulda eğitim sisteminden kaynaklı sıkıntı yaşadık. Yeni nesil bunları yaşasın istemiyoruz” şeklinde konuştu.

Zarok Tv’yi izleyen çocukların bütün film ve programlarda kendi anadillerinde her şeyi yapabilmeyi öğreneceklerini dile getiren Demiral, “Tüm dünya çocuklarının zevkle izlediği programları yayın akışımıza dahil ettik. Bunun yanında kendi yaptığımız programlarımız da var” dedi.

CİNSİYETÇİ YAKLAŞIMLARA KARŞIYIZ

Zarok Tv’nin Kürt çocukları açısından iyi bir başlangıç olduğuna dikkat çeken Demiral, “Yayın hazırlık sürecinde dünyada ve Türkiye’de yayın yapan neredeyse bütün kanalları izledik. Genel olarak toplumsal cinsiyetçi bakış açısı hakimdi. Kadınlık ve erkeklik rollerinin öğretilen şeyle olduğunu göz önünde bulundurduğumuzda biz yayın çizgimizde toplumsal cinsiyetçi yaklaşımlara karşı da bir duruşu esas almaya çalıştık” diye konuştu.

Demiral, yayına başladıktan sonra tepkilere göre yayın çizgilerinde değişiklikler yapabileceklerini de sözlerine ekledi.

'HER TÜRLÜ ÖNERİYE AÇIĞIZ'


Kanalın Newroz’da açılmasına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Demiral, “Kürt çocuklarına bir hediyemiz olsun istedik. Ve Kırmancı dilinin altını çizmek istiyoruz. Bu da dünyada bir ilk ve başlangıç. En azından Kırmancı’nın geliştirilmesi konusunda bir adım olacak. Bununla ilgili her türlü öneriye açığız. Umarız çocuklar ve ebeveynler bizler kadar beğenir ve eğlenerek izlerler” dedi.

Çocuklarda sorgulayıcı bir bakış açısını geliştirmek istediklerine vurgu yapan Demiral, “Çocuklarda, doğaya tarih, felsefe gibi konulara ilişkin sorgulayıcı bir bakış açısını geliştirmek istedik. En azından çocukların etraflarında olup biten her şeyde kafalarında bir soru işareti olsun istiyoruz. İtaat eden bir kuşaktan ziyade sorgulayan ve eleştiren bir kuşak hedefliyoruz. Bir televizyon kanalı olarak bunun bir basamağı olmak istiyoruz” dedi.