Rus istihbaratı ile ilişkili oldukları düşünülen kişilerce ölümle tehdit edilen Kafkasya Forumu, No Sochi 2014 ve May 21 aktivisti Kuban Kural’a koruma sağlandı.

 

Tehdit olayının ardından Uluslararası Af Örgütü "Acil Eylem" çağrısında bulunarak Kuban Kural’ın can güvenlinin sağlanmasını istemişti. Af Örgütü acil eylem kampanyasına katılanların talepleri doğrultusunda Kural’a İstanbul Valiliği tarafından bir koruma tahsis edildiğini bildirdi.

 

Örgütün verdiği bilgilere göre Kural, Uluslararası Af Örgütünün yürüttüğü bu Acil Eylem olmasaydı, yetkililerin kendine koruma sağlamayacağını ya da ona yönelen bu tehdidi ciddiye almayacaklarına inandığını söyledi. Daha önce de tehdit edilmiş başka kişileri de koruduğunu söyleyen görevli, her gün Kural’a eşlik edecek. Akşam ise yakınlarda bekleyerek acil durumlarda müdahale edecek. (İstanbul/Ajans Kafkas)

 

TÜRKİYE, ÇEÇEN CİNAYETLERİNE KARŞI SESSİZ

New York Times, Türkiye'deki Çeçen aktivistlerin Rusya'nın tehdit altında olduklarını Türkiye'nin ise yeterince aktif bir tutum takınmadığını yazdı.

 

New York Times gazetesi (NYT), Türkiye'de yaşayan Kafkas aktivist Kuban Kural'ın, aldığı ölüm tehditlerine dikkat çekerek, Kural'ın, polis koruması altına alındığını ancak, Türkiye'nin Çeçen cinayetlerine karşı sessizliğinin Rusları cesaretlendirebileceği konusundaki kaygılarını yansıttı.

 

ABD'nin önemli gazetesi New York Times'ın internet sitesinde ve Avrupa baskısı International Herald Tribune'de yayınlanan haberde, Türkiye'de yaşayan Kafkas aktivist Kuban Kural'ın, geceyarısından sonra İstanbul'un karanlık ve ıssız arka sokaklarında Çerkezler için yapılan bir gösteriden evine dönerken uğradığı saldırıya ve aldığı ölüm tehditlerine dikkat çekilerek, polis ve savcıların hala bu olay üzerinde çalıştıklarını kaydetti.

 

Gazete, son dört yılda İstanbul sokaklarında öldürülen altı Çeçen aktivist olmasa ne yetkililerin ne de Kural'ın bu olayı çok ciddiye almayacağını savunarak, son altı yıl içinde öldürülen Çeçenlerin, Rusya'dan bağımsız olmak için yapılan Çeçen savaşından kaçarak Türkiye'de mülteci olarak yaşadıklarını hatırlattı.

 

NYT, analistlerin yakalanamayan suçluların Moskova ile bağlantısından şüphelendiklerine dikkat çekerek, Kuban Kural olayının ise diğerlerinden farklı olduğunu çünkü Kural'ın sadece Çeçen olmadığını aynı zamanda Türk vatandaşı olduğunu belirtti.

 

'TÜRKİYE'NİN SESSİZLİĞİ RUSYA'YI CESARETLENDİREBİLİR'

Türk polisinin koruması altına alınan Kural'a, bir koruma sağlandığını belirten NYT, Kural'ın, Türkiye'nin Çeçen cinayetlerine karşı sessizliğinin Rusları cesaretlendirebileceğinden kaygı duyduğunun altını çizerek, "Şuan kolay bir şekilde saldırabileceklerini ve Türkiye'de cezasız kalabileceklerini biliyorlar" iddialarına yer verdi.

 

Haberde ayrıca, Türkiye'deki Çerkes toplumunun son zamanlarda etnik kimliklerinin tanınmasını ve dillerinin ve kültürlerinin korunmasını talep eden Kürt, Laz ve diğer azınlıklara katılmaya başladıklarının altı çizildi.