Ankara’da Konur Sokak’ın sevilen ‘Yaşar abi’si, Yaşar Öztemel bir savcıya saldırdığı iddiasıyla tutuklandı. 12 Eylül işkenceleri nedeniyle akıl sağlığını yitiren Öztemel’e verilen rapor mahkemeye sunulmasına rağmen hakim, Öztemel’e ‘Bir sıkıntın var mı?’ diye sordu.

Öztemel’in akli dengesine dair bir sorunu olmadığını savunması üzerine hakim tutuklama kararı verdi. Öztemel, geçmişte de polislere gösterdiği tepki nedeniyle defalarca gözaltına alınmış, tutuklanmış ancak her seferinde sağlık durumunun tespit edilmesiyle serbest bırakılmıştı.

Barikan Bulut'un Evrensel'de yer alan haberine göre, 12 Eylül’de Devrimci Yol davasından tutuklanan ve gördüğü işkence sonucu akıl sağlığını yitiren, şizofreni tanısı konulan eski avukat Yaşar Öztemel, Yüksel Caddesi’nde bir savcı ile tartıştı. Avukatının verdiği bilgiye göre savcı N.S. oturduğu mekanda çevredekilere “Eskiden buralarda solculuk yapıyorduk” dedi. O sırada bu sözleri duyan ve savcı olduğunu öğrendiği N.S.’ye kızan Yaşar Öztemelli, “Burada her zaman devrimciler var” diyerek savcıya bir cisim fırlattı. Bunun üzerine Öztemel’i gözaltına aldıran savcı, hastaneye giderek “sol omzunda hafif kızarıklık ve ağrı” olduğu yönünde rapor aldı. Savcının şikayeti üzerine Öztemel tutuklama talebiyle Ankara 6.Sulh Ceza Hakimliği’ne çıkarıldı.

Akıl sağlığını yitirdiğine dair doktor raporu olan Yaşar Öztemel çıkarıldığı mahkemede tutuklandı. Avukatları daha önce hakkında açılmış birçok davadan akıl sağlığı olmadığı nedeniyle ceza almayan Öztemel’in doktor raporunu hakime sundu. Ancak hakim Savaş Şahinbay, doktor raporu ve diğer mahkeme kararlarına inanmak yerine, Yaşar Öztemel’e “Bir sıkıntın var mı” diye sordu. Öztemel, bir sorunu olmadığını savundu. Hakim de akli dengesine dair rapora rağmen Öztemel’in yanıtına dayanarak tutuklama kararı verdi.

‘DEVLETİN İŞİNE GELİNCE AKILLI, GELMEYİNCE DELİYİM’

Yaşar Öztemel mahkemede yaptığı savunmada “Devlet bana işine gelince akıllı, işine gelince de deli muamelesi yapmaktadır. Ben devletin bana yaptığı haksız ve hukuksuz uygulamaları protesto etmek amacıyla devleti temsilen kendini tanıtan Cumhuriyet savcısına bir sandalye fırlattım. Ancak kendisine değmediği gibi yakınından bile geçmemiştir. Zaten o da üzerinden çıkardığı metal bir copu bana salladı. Ben ezilen bir çocuğun hakkı için protesto yaparken bu kişileri gördüğümde onlara karşı bir şeyler söylemiş olabilirim, hatırlamıyorum” dedi.

DAHA ÖNCE DE TUTUKLANMIŞTI

Askeri darbe döneminde yaşadıkları nedeniyle polise olan öfkesini bir çok eylemde gösteren Ankara Konur Sokak’ın ‘Yaşar Abi’si, 27 Temmuz 2015 tarihinde de polisler tarafından darbedilerek gözaltına alınmıştı. Daha sonra tutuklanan Öztemel, kısa sürede Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’ne kaldırılmış ve ardından taburcu edilip tahliye olmuştu. Öztemel’in sağlık durumuna rağmen bir kez daha tutuklanması tepkiyle karşılandı.