Musul ve Kerkük’teki savaştan kaçarak 2 yıl önce Hakkari'nin Şemdinli ilçesine bağlı Derecik Beldesi’ne yerleşen yaklaşık 2 bin Türkmen ve Arap mülteci soğuklarla mücadele ediyor.

Mülteciler, kışın sert koşullarına rağmen çadır ve brandalarda kalıyor.

Kampta kalan 6 aylık bir bebeğin soğuktan dolayı yaşamını yitirdiğini söyleyen mülteciler, kışın gelmesi ile birlikte herkesin ölümle karşı karşıya kaldığını belirtiyor.

MA’nın haberine göre mültecilerin yemek, barınma, ısınma, banyo, çocuk maması ve bezi gibi çok sayıda acil ihtiyaçları karşılanmazken, soğuk ve barınma gibi problemlerle boğuşan mülteciler bunun yanı sıra insan kaçakçılarının tuzağına da düşüyor.

Ülkelerinden kaçarken yanlarına aldıkları paraları insan kaçakçılarına kaptıran mülteciler, çoğu zaman da balık istifi gibi yüklendikleri kamyonların kaza yapması sonucu ya yaralanıyor ya da yaşamlarını yitiriyor.

Son olarak 14 Ekim’de Yüksekova Dağlıca yolunda Güldere Köyü Köprüsü yakınlarında meydana gelen kazada 40 mülteci yaralanmıştı.

ACİL YARDIM ÇAĞRISI

Mülteciler, kaçak yollarla Şemdinli’ye geçtikleri ve resmi mülteci olmadıkları için devletin kendilerine yardım etmediklerini belirtiyor.

Hastalandıklarında hastaneye bile gidemediklerini söyleyen mülteciler, kendi imkanlarıyla kurdukları brandalarda 2 yıldan fazladır yaşam mücadelesi verdiklerini dile getiriyor.

Mülteciler, kendilerine acil yardım yapılması isteyerek, yardım yapılmaması durumunda çok sayıda kişinin soğuk hava nedeniyle yaşamını yitirebileceğini söylüyor.