Suriye'de yaşadıkları Kesab kasabası Türkiye destekli radikal İslamcı militanlar tarafından işgal edilince yurtlarından edilen ve bir kısmı Hatay'daki Vakıflı köyüne getirilen Kesablı Ermeniler'den bir kısmı, Ermeni Patrikhanesi, Beyrut'taki Ermeni Kilisesi ve Dışişleri'nin girişimleriyle uçakla Lübnan'a gönderildi.

Türkiye'nin tek Ermeni köyü olan Hatay'ın Samandağ ilçesine bağlı Vakıflı köyüne getirilen Kesablı Ermeniler, kendi istekleri üzerine Lübnan'a yerleştirilmek için dönüş yoluna çıktı. Kesablılardan oluşan 18 kişilik grup, Türkiye Ermeni Patrikhanesi, Beyrut'taki Ermeni Kilisesi ve Dışişleri Bakanlığı'nın girişimleriyle evraklarını tamamlayarak önceki gün İstanbul aktarmalı uçakla Lübnan'a ulaştı.

Lübnan'daki akrabalarının yanına gitmek isteyen ancak pasaportları olmadığı için çıkış yapamayan Kesablı Ermeniler için Dışişleri Bakanlığı devreye girmişti. 31 Mart'ta Vakıflı'ya getirilen Kesablılardan evrakları tamamlanan ilk grup dün Lübnan'a ulaştı.

VEDA TÖRENİ DÜZENLENDİ

Vakıflı'da önceki gün düzenlenen veda töreninde duygusal anlar yaşandı. Köyde kalan yaklaşık 30 kişi arasında Beyrut'a giden arkadaşlarıyla vedalaşırken gözyaşlarını tutamayanlar oldu.

Türkiye'de kalan Kesablılar'ın da Beyrut'a gidebilmeleri için gerekli evraklar Dışişleri Bakanlığı tarafından hazırlanıyor.

Vakıflı Surp Asdvadzadzin Kilisesi Vakfı Başkanı Cem Çapar, "Kesab, Türkiye sınırına sadece 3 kilometre uzaklıkta. 14 Mart'ta muhalifler tarafından köyümüze getirilen kardeşlerimiz evlerini, bahçelerini, akrabalarını değil, bütün hayatlarını kaybetti. Burada onların yabancılık çekmemesi, kayıplarını hissetmemesi için çalışıyoruz" diye konuştu.

Suriye'nin Türkiye'ye sınır bölgelerinden olan ve nüfusunun yaklaşık yüzde 80'ini Ermenilerin oluşturduğu Kesab'dan Lazkiye'ye 2 bin kişinin gittiğine dikkat çeken Çapar, "Vakıflı'ya gelen tamamı yaşlılardan oluşan misafirlerimizi 1.5 aydır ağırlıyoruz. Hem Lazkiye'ye gidenlerin hem de Vakıflı'ya gelenlerin anlattıklarına göre 8 Ermeni vatandaştan haber alınamıyor. Türkiye Ermenileri Patrikliği'nin bu 8 kişinin bulunması için Dışişleri Bakanlığı'ndan yardım istediği edinilen bilgiler arasında" diye konuştu.

Samandağ Kaymakamlığı tarafından da köye sağlık ekibi gönderildi. Yedikule Surp Pırgiç Hastanesi Vakfı'ndan Psikiyatr Belinda Maşalı da Kesablılara psikolojik destek veriyor. Vakıflı köyünde Kesablıları muayene eden Surp Pırgiç Ermeni Hastanesi görevlisi Psikiyatr Belinda Maşalı, köye gelen Ermeni vatandaşların durumlarının iyiye gittiğini söyledi. Maşalı sözlerine şöyle devam etti:

RUHSAL DURUMLARI İYİ

"Geldikleri ilk günlere göre olumlu yönde bir gelişme var. Ermeni köyünde bulunmaları ve kendi dillerini konuşuyor olmaları, Kesablıların kendilerini güvende hissetmelerini sağlamış. İlk geldiği günlerdeki her sesten irkilmeler, uyuyamamalar düzelmiş. 'Bizim halimiz ne olacak?' sorusu şu an onları düşündürüyor, ama akrabalarına kavuşacaklarını bilmek onları olumlu yönde etkiliyor." (Sabah)