Daha önce tek tük olan vicdani redçilerin arasına geçtiğimiz yıllarda kadınlar da katılmıştı. Kadınların vicdani ret açıklamaları şaşkınlıkla karşılanırken Müslüman bir genç Muhammed Serdar Delice de dini gerekçelerle askerliği reddetmişti. Her geçen gün sayıları artan vicdani retçilerin arasına bir de protestan rahip katıldı.

Antalya Protestan Kilisesi Rahibi Kerem Koç, dini inançları nedeniyle zorunlu askerlik hizmetine karşı olduğunu belirterek vicdani reddini açıkladı.

Kerem Koç, Genelkurmay Başkanlığı'na ve ilgili askerlik şubelerine gönderdiği e-posta ile vicdani reddini açıklarken dilekçesini kendisine ait Via Christus adlı internet sitesinden de kamuoyuyla paylaştı.

Koç açıklamasında "Yıllardır zorunlu askerlik konusu üzerinde yaptığım okumaların, araştırmaların, tartışmaların ve duaların ardından askerlik hizmetinin hiçbir bölümünde özgür bir vicdan ve iradeyle yer alamayacağımın farkına vardım" dedi.

Koç askerlik hizmeti yerine kamu hizmeti yapmaya hazır olduğunu ifade etti.

Açıklamasında askerlik kurumuna karşı olmadığını belirten Pastör Kerem Koç, "Militarizm anlayışının egemen olduğu, kardeşin kardeşi öldürdüğü, ırk, din, dil düşmanlığı yapılan bir dünya görüşünü ve politikayı destekleyemeyeceğimi ve bunun için toplumun askeri ve silahlı hiçbir kuruluşunda görev alamayacağımı bildirmek istiyorum" dedi.

Koç, "Beni belki de silahlı bir çatışmanın içerisine sokabilecek ve kardeş kanı dökmeye, insanları öldürmeye zorlayacak bir dayatmayı kabul etmem mümkün değildir. Böyle bir günahın suç ortağı olamam ve olmayacağım" dedi.

Devlet hizmetinden kaçmadığını belirten Koç, Tanrı Sözü’yle uyumlu olabilecek her türlü hizmeti yerine getirmeye hazır olduğunu belirterek ailevi, dini ve vicdani özgürlüğünü kısıtlamadan yapabileceği bir kamu hizmeti talep ettiğini bildirdi. (DH)