Türkiye’ye ait savaş uçakları dün gece Medya Savunma Alanları'na bağlı Haftanin, Gare ve Zap bölgelerindeki köyleri bombaladı.

Can kaybının yaşanmadığı saldırı ardından birçok insanın bölgeden göç etmek zorunda kaldığı belirtildi.

Konuyla ilgili bir basın açıklaması yapan Keldani Patrik I. Luis Rufail Sako, “Türkiye hükümeti Irak ve bölge haklarına saygı göstermeli. PKK ile savaş adı altında sivilleri vurmamalı.” dedi.

Türk savaş uçaklarının dün gece saat 23:00 ile 00:00 arasından Medya Savunma Alanları’na bağlı Haftanin alanında bulunan Şeraniş ve Keşan köylerini, Garê alanına bağlı Gundê Çemşeritê, Gundê Yekmalê ve Kafya mıntıkasını, Zap bölgesine bağlı Çemço ve Zozanê Avaşin alanlarını bombaladı.

HPG Basın ve İrtibat Merkezi (HPG-BİM) resmi sitesinden yapılan resmi açıklamaya ve yerel kaynaklardan edinilen bilgilere göre saldırıda herhangi bir can kaybı yaşanmazken, olayda birçok yerde halkın yerleşim yerleri hasar gördü.

Saldırıdan dolayı birçok köyde halk göç etmek zorunda kaldı.

KELDANİ HALKI GÖÇ ETMEK ZORUNDA KALDI

Zaxo’ya bağlı Şeraniş köyünün bombalanmasından dolayı köyde yaşayan onlarca Hıristiyan aile Zaxo’ya göç etmek zorunda kaldı.

Konuyla ilgili bir basın açıklaması yapan Keldanilerin Irak ve dünya Patrik’i I. Luis Rufail Sako,Türkiye’yi Irak ve Kürdistan bölgesinin haklarına saygı göstermeye çağırdı. Konuyla ilgili olarak Kürdistan bölgesel hükümetini gerekeni yapmaya çağıran Sako, “Türkiye PKK ile savaşıyorum adı altında sivilleri bombalamasın.” dedi.

Sako, olayla ilgili şunları söyledi; “Türk savaş uçakları dün gece Şeraniş köyünü bombaladı. Bu durum sivil halk üzerinde korku yarattı. Buradaki halkın büyük bölümü Zaxo’ya kaçmak zorunda kaldı. Bu kabul edilemez.

Yukarı Şeranış köyünde aralarında Ninova’dan gelen 8 aile ile birlikte 37 Hıristiyan Keldani aile, Aşağı Şeranış köyündeyse Müslüman Kürtler yaşıyor.