Sosyalist hareketin önemli isimlerinden Mihri Belli bugün binlerce kişi tarafından, “Yüreğini ferah tut yoldaş” sloganıyla son yolculuğuna uğurlandı.

İSTANBUL- Önceki gün yaşamını yitiren sosyalist hareketin önemli isimlerinden Mihri Belli için bugün Şişli Camisi'nde tören düzenlendi. Törene Belli'nin ailesi ve yoldaşlarının yanı sıra siyasi parti, sendika ve meslek örgütlerinden temsilciler ile çok sayıda aydın ve yazar katıldı.

Eski TKP'li yazarlar Vedat Türkali ile Rasih Nuri İleri ilerlemiş yaşlarına rağmen törende hazır bulundu. İleri, ETHA'ya yaptığı kısa açıklamada, Vedat Türkali'yi göstererek, “Bir tek ikimiz kaldık” dedi. İleri, Türkali için, TKP'deki kod adı olan “Yüzbaşı Aldülkadir” ifadesini kullandı.

Törende konuşan Mihri Belli’nin eşi Sevim Belli, Belli’nin yaşamını işçi ve emekçilere adadığını söyleyerek “O’na saygı duymalıyız ve yolundan gitmeliyiz” dedi.

'EZİLENLERİN BAŞI SAĞ OLSUN'

Mihri Belli’nin eşi ve mücadele arkadaşı Sevim Belli, oldukça metanetli görünürken, soruları yanıtsız bıraktı. “Mihri Belli nasıl birisiydi” sorusuna Sevim Belli, “Yüzlerce kitabı var, onları okuyabilirsiniz” yanıtını verdi. Belli, “Başınız sağ olsun” temennileri üzerine de, “Bunu tek başıma kabul etmiyorum, ezilenlerin başı sağ olsun” dedi.

'YÜREĞİNİ FERAH TUT YOLDAŞ'

Mihri Belli'nin cenazesi, yoldaşlarının omuzları üzerinde Feriköy Mezarlığı'na doğru yola çıktı. En önde, “Yüreğini ferah tut yoldaş” pankartı taşındı. Vedat Türkali de tekerlekli sandalyesiyle en önde yürüdü.

Binlerce kişi yürüyüş boyunca, “Mihri Belli yoldaş ölümsüzdür”, “Kapetan Kemal ölümsüzdür”, “Yaşasın devrim ve sosyalizm” sloganları attı.

Mihri Belli ikindi namazının ardından Feriköy Mezarlığı’nda, Şefik Hüsnü Değmer, Reşat Fuat Baraner ve Şevki Akşit’in yanlarına defnedildi.