Ercan Jan Aktaş / Demokrat Haber

Aralarında Hrant Dink'in de bulunduğu çok sayıda yetim çocuğa ev sahipliği yapan ve Kamp Armen olarak bilinen Tuzla Çocuk Kampı’nın yıkılmaması ve Ermeni toplumuna iade edilmesi için başlatılan direniş devam ediyor.

Kamp Armen’deki direnişin 146’ncı gününde (26 Eylül 1015) dayanışmaya destek için Vicdani Ret Derneği ve Hevi LGBTİ Derneği kampta iki etkinlik gerçekleştirdi. 6 Mayıs tarihinde başlayan direniş birlikte dayanışma içinde kurulan bir hayat ile devam ediyor. Çok farklı yapı, grup ve bireylerden destek devam ediyor. Kamp Armen, birçok akademi ve kültür merkezlerinin yaptıklarının çok ötesinde bir etkinlik ve de üretim sahası oldu. Farklı deneyimlerden edinilen bilgi ve de birikimlerin bir kez daha bir arada çatışarak ve bu çatışma sonucu başkalaştığı, yenilendiği bir süreç adeta. Bilginin toplumsal üretimi için bir saha şimdi Kamp Armen.

Hemen hemen bütün politik mücadele alanlarından bireylerin bir arada hem teori ve hem de birlikte bir pratik inşa ettikleri bir alan. Hevi LGBTİ, “Türkiye'de bizler gibi ötekilikten dibine kadar nasibini almış yetim Ermeni çocukların elleriyle ördüğü yuvaları Kamp Armen’i  devlet ellerinden almak istiyor. Gasp'a karşı aylardır direnen Kamp Armen'e destek ve dayanışma için  biraradayız” diyerek yaptığı etkinlikte Kamp Armen direnişçilerinden Siyabend Kurdi; “Burası artık bir labaratuvar, buraya çok farklı yapı grup ve de bireylerden insanlar geliyor, sürekli bir tartışma ve üretme alanı oldu Kamp Armen” derken tam da bu konuya dikkat çekiyor.

Hevi LGBTİ’den Can Kaya ve Rosi Da’nın konuşmacı olduğu "Türkiye diasporasında göçmen, azınlık ve mülteci LGBTİ olmak" oturumunda hem Hevi LGBTİ kendi sürecini ve çalışmalarını anlattı ve hem de mülteci LGBTİ birey olmanın ne kadar zorlu ve de sıkıntılı bir süreç olduğu konuşuldu.

Vicdani Ret Derneği de; “Durmaksızın gasp, talan ve şiddet üreten erk’eklik sistemi ve onun ürettiği militer topluma karşı adalet, özgürlük, dayanışma ve barış mücadelesi yürüten vicdani retçiler olarak 26 Eylül tarihinde Kamp Armen direnişine destek için orada olacağız. Bir kez daha şiddete, savaşa ve talana karşı sözümüzü bir atölyede hep birlikte söyleyeceğiz… “ diyerek Kamp Armen’e destek ve dayanışma çağrısı yaptı.

Bu çağrı üzerine Vicdani Ret Derneği'nden Oğuz Sönmez, Gökhan Soysal ve Ercan Jan Aktaş da gerçekleştirdikleri Vicdani Ret Atölyesi ile militarizm, şiddet, vicdani ret konularında aktarım ve  paylaşımlarda bulundular.

Atölye sonrasında Kamp direnişçilerinden Anuş Kazan Asaduroğlu Vicdani Ret ve Hevi LGBTİ derneklerine geldikleri ve de dayanışma içinde bulundukları için teşekkürlerini iletti.