İZMİR 1'inci İdare Mahkemesi’nin 1 Ocak 2010’da yapılan yüzde 10’luk su zammını iptal etmesi nedeniyle, İzmir Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (İZSU) fazla tahsilat yaptığı 38 milyon 772 bin 320 TL’yi abonelere iadeye başladı.

 

İZSU, 2 Mayıs Salı gününden itibaren abonelere yaptığı tahakkuklarda fazladan tahsil ettiği parayı 12 ay eşit taksitlerle faturalardan düşecek.

 

Son 3 yıldır her yaptığı ulaşım ve su zammına yönelik iptal davasıyla karşı karşıya kalan İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne karşı Avukat Arif Ali Cangı, önce 'Birlikte Başaracağız' platformu, daha sonra da bireysel ve İzmir İl Başkanı olduğu Eşitlik ve Demokrasi Partisi adına açtığı davalarda başarılı oldu. İZSU, iki yıl önce de mahkemenin iptal ettiği 1 Haziran 2009 tarihli zamlı su tarifesine göre 5 ay boyunca yaptığı fazla tahsilat tutarı olan 30 milyon TL’yi abonelere 2011 yılı içinde geri ödedi. Bu kez de yine fazla tahsilat tutarı 38 milyon 772 bin 320 TL’yi ödeyecek. İZSU ayrıca, sanayiden aldığı 36 bin TL’lik Kirlilik Önleme Payı (KÖP) bedelini de faturalardan düşecek. Toplamda 38 milyon 808 bin 320 TL 1 yıl içinde geri verilecek.

 

MAHKEME ZAM GEREKÇESİNİ HAKLI BULMADI

İzmir 1'inci İdare Mahkemesi’nin son iptaliyle 1 Aralık 2010 tarihinde konutlar için su tarifesinin 0-13 metreküp arası 2.03 TL’den 2.24 TL’ye, 14-20 arası 5.25 TL’den 5.78 TL’ye, 21 ve üstünün ise 8.48 TL’den 9.33 TL’ye çıkartıldığı zam geçersiz oldu. Mahkeme, zam kararını yasada belirtilen yöntemle yapılmadığı, taşıtların alımı, bakımı, tesis ve binaların yapımında kullanılan çimento fiyatlarının bile su tarifesinin belirlenmesinde esas alınmasının hukuka aykırı olduğu gerekçesiyle aldı.

 

YATIRIMLARI ENGELLEMEMEK İÇİN 12 AY TAKSİTLE İADE

İZSU Genel Kurulu Mart ayında İzmir 1'inci idare Mahkemesi’nin kararı ile iptal edilen tarifenin yerine bir önceki tarifenin uygulanması ve aradaki farkın abonelere iadesi kararı aldı. Tarifenin 12 ay uygulandığını dikkate alan İZSU Yönetimi, iadesi gereken tutarın çok yüksek olması nedeniyle önceden belirlenmiş ve sözleşmeye bağlanmış yatırımların ve yürütülecek kamu hizmetlerinin aksamadan sürdürülmesi için, farkların 1 Mayıs’tan itibaren yapılacak tahakkuklardan başlamak üzere 12 ayda iade edilmesine karar verdi.

 

2013 MAYIS AYINA KADAR SÜRECEK

İZSU’nun 1 Mayıs’ın resmi tatil olması nedeniyle 2 Mayıs’tan itibaren okunacak su sayaçlarına göre hazırlanacak faturalarda, her abonenin fazla ödediği paranın 12’de biri harcadığı su bedelinden düşülecek. Bu yöntemle aboneler fazla ödedikleri paranın tamamını peşin alamayacak. Mahsuplaşma yöntemi kullanılacak. Öte yandan fatura hesaplamasında Kasım ayında İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi İZSU Genel Kurulu tarafından kabul edilen 2012 bütçesi kapsamında 1 Ocak 2012 tarihinden itibaren su tarifelerine yapılan yeni yüzde 10 oranındaki zamlı tarife uygulanıyor. Buna göre 0-13 metreküp su 2.46 TL, 14-20 metreküp arası su 6.35 TL, 21 ve üstü ise 10.26 TL’den hesaplanacak.

 

'İSTERLERSE PEŞİN ALABİLİRLER'

Avukat Arif Ali Cangı, İzmirlilerin fazla ödedikleri su bedeli farkının peşin ödenmesi hakları da olduğunu söyledi. Cangı, "İzmirliler isterse haksız alınan fazla paraları peşin olarak İZSU’dan geri alabilirler. İzmirliler haklarına sahip çıksın" dedi. (Haberler.com)