İzmir’in Seferihisar İlçesi’ne bağlı 9 köy, yeni Büyükşehir Yasası’yla birlikte köylerinin şehirlere bağlanarak mahalle statüsüne getirilmek istenmesini protesto etti.

Yeni Büyükşehir Yasası’yla birlikte ülkemizde 16 bin köyün tüzel kişilikleri kaldırılarak köyler mahalleye dönüştürülüyor.

Seferihisar’a bağlı 9 köy, Seferihisar Belediyesi ve İzmir Barosu, son çıkan yasayla köylerin tüzel kişiliğinin kaldırılmasına karşı İzmir Büyükşehir Belediyesi önünde bir araya gelerek, protesto gösterisi gerçekleştirdi.

Köylüler adına yapılan açıklamada, büyükşehirlere bağlanmak istemediklerini kaydederek, tarihin en köklü yerleşim yerlerinin talana açılmasına tepki gösterildi.

‘DEVLET TOPRAĞI TALAN ETMEZ, KORUR’

Daha sonra konu hakkında konuşan İzmir Barosu Başkanı Sema Pektaş, yürürlüğe giren yasanın Anayasa’ya aykırı olduğunu belirterek şöyle konuştu:

"Bu yasa hem Anayasaya hem de demokratik ilkelere aykırıdır. Kamu, tüzel kişi olan yerlerde yöre halkına danışmadan bu tür girişimlerde bulunamaz. Devletin toprağı korumak gibi bir zorunluluğu vardır. 16 bin köyü bir kalemde ortadan kaldırmak, bu sorumluluktan kurtulmaktır. Bu yasanın derhal iptal edilmesi gerekmektedir."