İzmir Karşıyaka ve Konak belediyeleri AİHM kararları doğrultusunda, cemevlerinin belediye olanaklarından diğer ibadethaneler gibi yararlanmasına oy çokluğuyla karar verdi.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) inançlara ve ibadete saygı kapsamında, cemevlerinin ibadethane olmasına yönelik aldığı kararı değerlendiren İzmir Karşıyaka Belediyesi, konuyu meclis gündemine taşıdı. İlçedeki cemevlerine resmi ibadethane statüsünün verilmesi ve 'kültür merkezi' diye anılan bu mekanların da resmi ibadet yerleri olarak kabulünü içeren karar, Karşıyaka Belediyesi'nin CHP'li meclis üyeleri tarafından oy çokluğuyla kabul edildi. AKP 4 üyeden 3'ü 'ret' oyu kullanırken, Ersin Güngör, partili arkadaşlarından farklı olarak 'kabul' oyu verdi. AKP üyeler karar sonrasında salonu terk etti

KONAK DA "İBADETHANE" DEDİ

Konak Belediye Meclisi de, AİHM kararları doğrultusunda cemevlerinin ibadet yeri olarak kabul edip, belediye olanaklarından diğer ibadethaneler gibi yararlanmasını oy çokluğuyla kabul etti. Önergeye AKP grubu olumsuz yaklaştı.

AKP Grup Başkanvekili Ömür Şanlı, hükümetin bu konuda bir düzenleme hazırlığında olduğunu, bunun beklenmesi gerektiğini söyledi. Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş ise, AİHM kararının kesin ve açık olduğunu, hükümetin de Alevi açılımı yaptığını belirterek, "Laik bir hukuk devletinde herkesin inancını özgürce yaşaması teminat altına alınmıştır. Bu önerge AİHM kararı doğrultusunda onaylanmıştır" dedi. Önerge AKP grubunun ret oylarına karşın oy çokluğuyla onaylandı.

AİHM'nin 2 Aralık 2014 tarihli kararı 5 bin 393 sayılı Belediye Kanunu'nun 14/b ve 15'inci maddesinin 5'inci fıkrasının son cümlesi, cemevlerinin ibadet yeri sayılması ve diğer ibadet yerlerine tanınan haklardan ayrımcılık yapılmadan yararlandırılması gerektiğini içeriyordu.

Kaynak: Agos