Firmaların tüketiciye yönelik izinsiz SMS, elektronik posta gibi mesajları ile telefon aramalarını yasaklayan düzenleme 1 Mayıs'ta yürürlüğe giriyor.

Düzenleme ile birlikte istenmeyen reklam mesajı ya da elektronik postası gönderen firmalara 50 bin liraya kadar para cezası gelecek.

CNN Türk'te yer alan habere göre ayrıca Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nun (BTK) taslak aşamasında olan düzenlemesine göre, istenmeyen mesajların dağıtımı sağlayan GSM operatörlerine de yaptırım uygulanacak.

Tüketici Sorunları Derneği (TÜSODER) Genel Başkanı Aydın Ağaoğlu, "Pek çok finans kurumu ve markaların sahipleri tüketicilere 'izin ver' mesajları göndererek tanıtım bildirimlerinin gönderilmesine, tüketicinin onay vermesi halinde çekilişle kendilerine akıllı telefonlardan, televizyonlara kadar hediye vadetmektedirler.

Tüketicilerimizin bu vaatlere aldanıp onay vermemelidir. Taciz boyutuna varan bu ilan ve reklam bombardımanına uğrayan kişilerin elektronik posta adresleri, cep telefonlarını hatta ev adreslerini hangi yollardan ele geçirdikleri bir muammaydı. Bu istemeyen mesajlar tüketicilerin zaman zaman dolandırılmalarına vesile oluyordu."

Bundan böyle tüketicilerin izni olmadan toplu mesaj, elektronik posta gibi yöntemlerle tanıtım iletilerinin gönderilmesi artık sona ereceğini dile getiren Ağaoğlu, "Çünkü Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın hazırlamış olduğu bu yasanın yürürlüğe girmesiyle, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu da (BTK) üç mobil iletişim operatörü ile internet hizmeti sağlayan kurumlara da sorumluluk yükleyerek aykırılık durumunda ciddi yaptırımlar içeren düzenlemeyi hazırlamıştır. Böylece Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğü istenmeyen mesaj gönderenleri denetleme imkanına kavuşurken, istenmeyen mesajların gönderilmesinde en yaygın kullanılan alanlarda faaliyet gösteren işletmeler de sorumlu tutuldu" dedi.