''Vicdan Şahin Özerdem'e Özgürlük'' eylemleri sürüyor. Hırvatistan, ölüm oruçlarından kaynaklı Wernicke Korsakof hastası olan ve Almanya’da oturum hakkına sahip politik mülteci Vicdan Şahin Özerdem’i Türkiye’ye iade etme kararı almıştı.

Uzun süredir Almanya’da politik mülteci olarak yaşamını sürdüren Vicdan Şahin Özerdem 25 Temmuz 2012 tarihinde ailesi ile gittiği Hırvatistan tatilinde Hırvat polisleri tarafından bir İnterpol Tutuklama kararı bulunduğu gerekçesiyle yedi yaşındaki oğlunun gözleri önünde tutuklanmıştı.

 

31 Ağustos 2012 tarihinde Türkiye tarafından iadesi istendi. Dubrovnik yerel mahkemesi de iadenin önünde engel yoktur kararına vardı. Vicdan’a Özgürlük Komitesi ise “iadenin önündeki engel Vicdan’ın sağlığı ve hayatı” diyerek bir kampanya başlattı.

Vicdan Şahin Özerdem tutuklu kaldığı 2 ay içinde 15 kilo zayıfladı ve Wernicke Korsakof ve diğer rahatsızlıkları yeniden atak yaptı.

 

Vicdan Şahin Özerdem'in Hırvatistan'da Türkiye'ye iade talebiyle tutuklanması Avrupa genelinde tepkiyle karşılanıyor ve pek çok ülkede aktivistler eylemler düzenliyor. Bu tepkilerin bir sonucu olarak, Vicdan Şahin Özerdem 2 aydır bulunduğu Cezaevi'nden çıkarılarak ev hapsine alındı.

Bununla birlikte yerel mahkemenin Özdemir'i Türkiye'ye iade kararı hala geçerli. Şimdi temyiz davasının sonucu merakla bekleniyor. Bu arada Avrupa çapında pek çok aktivist bu tür iadelerin hukuka aykırı olduğuna dikkat çekerek tepkilerin yaygınlaştırılması için çağrılar yapıyorlar.

 

İŞÇİ EYLEMİNDE İMZA TOPLANDI

22 Eylül Cumartesi günü İsviçre'nin sendika konfederasyonu UNİA inşaat işçilerinin sorunları üzerine Başkent Bern' de merkezi bir miting düzenledi. Yaklaşık 5000 kişinin katıldığı eylem coşkulu bir yürüyüşle başlayıp Parlamento önündeki kürsüde yapılan konuşmalarla devam etti.

Vicdan Şahin Özerdem'in Hırvatistan'da tutuklanması ve Türkiye'ye iade istemiyle yargılanmasını protesto eden ve serbest bırakılmasını talep eden kalabalık bir grup Almanca, İngilizce ve Türkçe dövizler taşıyarak yürüyüşte yer aldı. Türkçe ve Almanca sloganlar atan grup kürsü konuşmalarının başlamasıyla birlikte Vicdan Şahin Özerdem'in serbest bırakılması talebiyle üç dilde hazırlanan dilekçeye imza topladı.

Cavit Temürtürkan - Murat Özten / Demokrat Haber İsviçre