Kürt sorununa ilişkin yazdığı kitap ve tezleri nedeniyle 17.5 yıl hapis yatan sosyolog İsmail Beşikçi adına kurulan vakfın tanıtımı Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Salonu'nda yapıldı.

 

Toplantıya BDP Diyarbakır Milletvekili Leyla Zana, Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, Sur Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş, Kürt siyasi parti ve sivil toplum örgütü temsilcileri, aydınlar, yazarlar katıldı.

 

İsmail Beşikçi Vakfı'nın amacının anlatıldığı sinevizyonda Beşikçi'nin DGM'lerdeki yargılamalarına ilişkin görüntüler yansıtıldı. "Resmi görüşü kabul etmiyorum. Çünkü bu bilim dışı bir görüştür" diyen Beşikçi'nin, okullardaki "varlığım Türk varlığına armağan olsun" yönündeki ırkçı söylemi eleştiren konuşması aktarıldı.

 

Ardından Vakfın Başkanı İbrahim Gürbüz, Başkan Yardımcısı Ruşen Aslan ve sayman İshak Tepe divan oluşturarak vakfın hedeflerini anlattı. Tepe, vakfın hedeflerini Kürtçe anlatırken Gürbüz, Beşikçi'nin üniversite ve Kürtlerle tanışma dönemleri ile ilgili bilgi verdi. Beşikçi'nin Kürtlerle ilgili resmi tezi "akademik dille ifşa eden" ilk kişi olduğunu belirten Gürbüz, "İsmail Beşikçi bütün ömrünü verdiği gibi malını ve mülkünü de verdi. Ankara ve İskilip'teki evini verdi. 20 bin kitabını verdi. Tüm kitaplarının telif haklarını verdi" diye konuştu.

 

Beşikçi'nin tüm kitaplarını yeniden basacaklarını, kitaplarını Kürtçe ve İngilizce'ye çevireceklerini, ayrıca digital ortama aktaracaklarını belirten Gürbüz, "Allah gecinden versin mezarının da Diyarbakır'da olmasını istiyoruz" dedi. Oluşturdukları kütüphaneyi yakında araştırmacılara açacaklarını anlatan Gürbüz, bilim insanları için ödüller, öğrenciler için burs, uzun vadede de bir müze ve üniversite kurmak istediklerini söyledi. Gürbüz son olarak tüm Diyarbakırlıları Vakfa sahip çıkmaya davet etti.

 

BAYDEMİR: HİÇBİR ZAMAN TAVİZ VERMEDİ

Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir de kişiliğinin oluşmasında Kürt medreseleri, Erivan Radyosu gibi İsmail Beşikçi'nin kitaplarının etkili olduğunu söyledi. Kürtler üzerinde yaşanan karanlık dönemin yırtılmasında İsmail Beşikçi'nin tavrının öneminli olduğunu belirten Baydemir, "Beşikçi Kürtler için 20. yüzyılın Galilesi'dir. Çünkü O bu karanlık dönemi yırtarak, Kürtleri aydınlattı. Galile bile cezadan kurtulmak için ufak tefek tavizler verdi, geri adım attı. Ama Beşikçi hiçbir zaman taviz vermedi ve geri adım atmadı" diye konuştu.

 

Baydemir, Sur içindeki tarihi bir yapıyı alıp restore ederek Vakfın amacına tahsis edilmesi için ellerinden gelen çabayı sarf edeceklerini de söyledi.

 

Sur Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş da İsmail Beşikçi Vakfı için bir yer arayışı içinde olacaklarını bildirdi. Demirbaş, Beşikçi'yi Kürtlerin "fahri hemşerisi" olarak gördüklerini söyledi. (ETHA)