Greenpeace eylemcileri, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı önünde inek kostümleriyle 'GDO mu? Yemezler!' yazan pankartlarla, GDO yönetmeliğinde yapılan değişikliği protesto etti. Protesto sırasında polis "Amirim; bunlar inek gibi davranıyorlar, ne yapacağımızı bilmiyoruz, dinlemiyorlar" dedi.

 

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı önüne sabahın erken saatlerinde inek kostümüyle gelen Greenpeace eylemcileri, giriş kapısındaki tabelanın olduğu platforma çıkmak isteyince Bakanlık özel güvenlik görevlilerinin müdahalesi ile karşılaştı. İnek kostümleriyle 'GDO mu? Yemezler!' pankartı açmak isteyen eylemcilerle izin vermeyen özel güvenlik görevlileri arasında renkli diyaloglar yaşandı. Israrlara rağmen dağılmak istemeyen inek kostümlü eylemcilere müdahalede zorlanan güvenlik amirinin, 'Dağıtın şunları, uzaklaştırın' yönlü sert uyarısına, "Amirim; bunlar inek gibi davranıyorlar, ne yapacağımızı bilmiyoruz, dinlemiyorlar" yanıtı, eylemciler ve diğer güvenlik görevlilerinin gülüşmelerine neden oldu.

 

"ÇİN YASAKLADI, TÜRKİYE YASAĞI KALDIRDI"

Greenpeace Akdeniz Tarım Kampanyası Sorumlusu Tarık Nejat Dinç, yaptığı basın açıklamasında şunları söyledi:

"Dün GDO'larla ilgili dünyada iki önemli gelişme yaşandı. Birincisi, Çin Hükümeti'nin GDO'lu gıdaları ülke genelinde yasaklama kararıydı. Diğeri ise Türkiye'de Danıştay'ın aldığı yürütmeyi durdurma kararı gereğince Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın GDO yönetmeliğinde yaptığı değişiklikti. Bakanlık, yaptığı değişiklikle antibiyotik direnç geni içeren GDO'ları yasaklamış gibi gösterirken, gerçekte izne tabi hale getirdi. Yani bir önceki yönetmelikte var olan yasağı fiiliyatta kaldırarak esasen hukukun arkasından dolaştı. Çin'de ve Türkiye'de yaşanan bu iki farklı uygulamayı görünce 'Herkes gider Mersin'e, Bakan Eker gider tersine' demekten kendimizi alamıyoruz."

 

"GIDA DEĞİL GDO BAKANLIĞI OLSUN"

Tarık Nejat Dinç, bir süre önce Türk Tabipler Birliği'nin açtığı davada, Danıştay'ın yeni yönetmelikte, antiyobitk direnç geni içeren GDO'larla ilgili yasağın yer almamasını hukuka aykırı bulduğunu ve yönetmeliğin ilgili maddesinde yürütmeyi durdurma kararı verdiğini hatırlatarak, yapılan eylemin amacı hakkında şu bilgileri verdi:

 

"Geçen hafta başlattığımız 'Yemezler' kampanyamızda biz de Greenpeace olarak kanun ve yönetmelikte değişiklikler yapılmasını bekliyorduk. Ancak Biz GDO'ların hem insan gıdası, hem de hayvan yemi olarak kullanılmasının topyekün yasaklanmasını istiyoruz. Bu süreçte ithal edilmiş olan mevcut GDO'lu yemlere dair de, sözkonusu yemlerle beslenen hayvanlardan elde edilen et ,süt, yumurta gibi ürünlere GDO etiketi konma zorunluluğunu bekliyoruz. Oysa GDO'lar konusunda muhafazakar olduğunu iddia eden Sayın Bakan, GDO'ların ithalatını daha da serbest hale getirecek kararlara imza atıyor. Eğer sayın Bakan tercihini GDO'lardan yana koyuyorsa, bakanlığının adını da 'Gıda' değil 'GDO Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı' olarak değiştirsin."

 

"NE YİYİP İÇTİĞİNİ BİLMEYE HAKKI VAR"

Greenpeace eylemcisi Emel Türker de, GDO'lu gıdaların her geçen gün daha büyük bir tehdit haline geldiğini ve bu ürünlere karşı tüketicilerin dikkatinin kırılmaya çalışıldığını iddia etti. Türker, "Oysa bilimsel, etik, dini veya kişisel sebeplerle GDO'ları istemeyen bir kamuoyu var. Her vatandaşın ne yiyip içtiğini bilme ve ona göre seçme hakkı var. Ancak halkımız tükettiği et, süt, yumurta gibi temel besin maddelerinin elde edildiği hayvanların GDO'lu yemle beslenip beslenmediğini bilme hakkından mahrum bırakılıyor" diye konuştu.

 

Eylemciler, yaptıkları basın açıklamasının ardından dağıldı. (CNNTÜRK)