Silivri Hapishanesi yönetimi, yüzde 90 engelli olan hasta mahpus Rıdvan Tekcanlı'yı ailesine haber vermeden tahliye etti. 29 Nisan'da tahliye olan Tekcanlı kayıp. İHD, Tekcanlı'nın bulunamamasından hapishane yönetiminin sorumlu olduğunu belirtti.

İnsan Hakların Derneği İstanbul Şubesi, Silivri Hapishanesi'nde bulunan zihinsel engelli Rıdvan Tekcanlı'nın ailesine haber verilmeden salıverildiğini bildirdi. 29 Nisan'da tahliye edilen Rıdvan Tekcanlı'dan haber alınamıyor.

Yazılı açıklama yapan İHD, "Hapishanelerdeki hasta mahpuslara karşı sürdürülen duyarsızlık devam ediyor. Duyarsızlığın ötesine geçen sorumsuz tutum zihinsel engelli mahpus Rıdvan Tekcanlı’yı kapının önüne bıraktı" dedi.

İHD'ye başvuru yapan Hızal Tekcanlı'nın oğlu Rıdvan Tekcanlığı'nın başvuru yaparak, yüzde 90 zihinsel engelli olan oğlunun serbest bırakılması için hukuki yardım talebinde bulunduğunu bildirdi. 1 Mayıs'ta Silivri Hapishanesi'nden aranan Hızal Tekcanlı'ya oğlunun serbest bırakıldığı haberi verildiğini bildiren İHD, annenin, "bize neden haber vermediniz" sorusuna, "O kadar çok tutuklu ve hasta var ki hangi birisinin ailesinin arayalım" yanıtının verildiğini belirtti.

Bunun üzerine İHD yöneticisi Avukat Gülizar Tuncer'in hapishane müdürü ve cezaevi infaz bölümünü aradığını ve Tekcanlı'nın 28 Nisan'da Silivri Açık Hapishanesi'ne gönderildiğini, 29 Nisan'da ise denetimli serbestlik kapsamında serbest bırakıldığını öğrendiği kaydedildi.

Silivri'den jandarma, emniyet müdürlüğü ve infaz kurumunun derneklerini arayarak, konudan habersiz olduklarını ve Rıdvan Tekcanlı'nın zihinsel engelli olduğunda haberdar olmadıklarını savunduklarını bildiren İHD, "Rıdvan Tekcanlı'nın zihinsel engelli olduğunu hapishane yönetiminin bilmemesi mümkün değildir" dedi. Hapishane yönetiminin, ailesine haber vermeden Tekcanlı'yı serbest bırakamayacağını belirten İHD, Tekcanlı'nın Silivri'den ailesinin yanına gelebilmesinin, haber verebilmesinin son derece zor, hatta mümkün olmadığını kaydetti.

Açıklamada, şunlar belirtildi: "Hasta mahpus sayısının çokluğunu ileri süren hapishane yetkilileri bunun arkasına sığınmaktan kaçınmamaktadır. Hasta mahpusların serbest bırakılması için haftalardır sesimizi çıkartırken kulaklarını tıkayan sorumlular yüzde 90 zihinsel engelli mahpusu kapının önüne bırakırken ailesini aramayı bile akıllarına getirmemişlerdir.

Bu uygulama bir kez daha mahpusları insan saymayan ve onların insani sorumluluklarını haklarını önemsemeyen yaklaşımı bizlere göstermiştir. Rıdvan Tekcanlı’nın başına gelecek her hangi bir olumsuzluktan hapishane yetkilileri ve Adalet Bakanlığı sorumludur. Rıdvan Tekcan bulunmalı ve ailesine sağlıklı bir şekilde teslim edilmelidir." (ETHA)