Anneannem yazarı Fethiye Çetin "doğruluk plaketi" ödül töreninde "Onur duydum ama bir yandan da bir mahcubiyet duygusu içindeyim. Çünkü geçmişle yüzleşme konusunda üzerimize düşeni hala yapamadık" dedi.

İtalya Padova Belediyesi ''Anneannem'' yazarı ve  Dink ailesi avukatı Fethiye Çetin'e  ''Ermeni soykırımı'' adına verdiği mücadele için "doğruluk plaketi" (righteous) verildi.

Plaketini Prof. Giuliano Pisani'den alan Çetin, ödül töreninde şöyle konuştu:

"Doğduğum, büyüdüğüm, okullarında okuduğum ülkemin tarih anlatısının ve resmi söyleminin koca bir yalan üzerine kurulduğunu, anneannemin yıllarca süren suskunluğunu bozduğunda anladım.

"Bu gerçekle yüz yüze gelmek, yoğun bir kandırılmışlık ve isyan duygusu uyandırdı bende. Sokaklara çıkıp 'bize yalan söylüyorlar, bize yalan söylüyorlar' diye bağırmak istiyordum. Bunun yanı sıra dayanılmaz bir utanç duygusu altında kıvranıyordum. İnsanın insana ettiğinden, uyguladığı vahşetten duyduğum utanç...

"Bugün burada aranızda olmaktan ve bu çok anlamlı ve değerli sıfatla ödüllendirilmekten büyük onur ve mutluluk duydum. Ancak, dürüst olmalıyım ki aynı zamanda utanç ve mahçubiyet duygusu ile doluyum.

''Utancım, ülkemin yöneticileri ve egemenlerinin 1915 gerçeğini, hala inkar etmesinden ve yüzyıldır sürdürdüğü adaletsiz tutumundandır. Bu tavrı hala değiştirememiş olmaktan ve soykırımların bugün hala dünyamızı tehdit etmesindendir."

Soykırımları unutmamak ve unutturmamak için Doğruluk Bahçesi

Padova Belediyesi 2008'de 20. yüzyılda yaşanan Ermeni, Ruanda, Bosna ve Yahudi  soykırımları anmak ve hatırlatmak için  ''Doğruluk Bahçesi'' kurdu. Bu bahçeye Belediye'nin ''Doğruluk ödülü'' verdiği her kişi için ağaç diktiği bu bahçeye  Fethiye Çetin için de bir ayva ağacı dikildi.

Doğruluk Bahçesine dört yılda Armin Theophil Wegner, Giacomo Gorrini, Ayse Nur Zarakolu, Hasan Amca, Hrant Dink, Carlo Angela, Placido Cortese, Carla Liliana, Teresa Martini, Delia Fasolato Mazzucato, Franca Decima, Milena Zambon, Parisina Lazzari, Giovanni Palatucci, Giorgio Perlasca, Pietro ve Giuliana Lestini, Suor Marguerite Bernes, Padre Antonio Dressino, Gertrud Luckner, Giovanni ve Regina Bettin, Varian Mackey Fry , Pierantonio Costa, Jacqueline Mukansonera, Zura Karuhimbi, Lazar Manojlovic, Ivanka Šucur, Ðuro Ivkovic, Dragan Andric adına ağaç dikilmişti. .

Doğruluk Bahçesine ağaç dikme fikri ise yeni bir yaşam oluşturma ve bunu gelecek nesillere aktarmak için ortaya çıktı.

Çetin, Doğruluk  Bahçesinde yaptığı konuşmada ise şunları söyledi:

"Bu bahçe ve bu yol geçmişin olaylarını, yani geçmişte yaşanmış bitmiş olayları konu etse de aslında geçmişimizi değil geleceğimizi ilgilendiriyor.  Geçmişimizi tehdit eden insanlık suçlarına, ırkçılığa, milliyetçiliğe, soykırımlara ve dünyanın bugün hemen her yerinde geçerli olan unutma kültürüne meydan okuyor.

"Geçmişle yüzleşmenin ve geleceği tasarlamanın ilk adımı hatırlamaktan geçiyor. Unutma kültürünü hatırlama kültürüne dönüştüren, geçmişin olaylarıyla yüzleştiren ve bu acı olayları bize hatırlatarak geleceğimizi kurmak yolunda özgün bir model oluşturan Padova belediyesine, onun sayın başkanına ve sayın profesöre saygılarımı sunuyorum ve burada olmaktan çok onur duyduğumu belirtmek istiyorum." (ÇT/BİA)

* Tören videosu için tıklayınız

* Righteous kelimesi doğruluk, hakkaniyet, erdem anlamında kullanılıyor.