(Agos.com.tr ) Uluslararası Hrant Dink Ödülü’nün beşincisi, bu akşam, Lütfi Kırdar Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen törenle verildi. Ödülü Türkiye’den Cumartesi Anneleri / İnsanları ve Sırbistan’dan Nataša Kandić aldı.

Gecenin açılışını Hayko Cepkin yaptı. Olgun Şimşek’in sunuculuğunu yaptığı törende, ödül komitesi adına, Ayşe Kadıoğlu konuştu. Kadıoğlu, her yıl olduğu gibi bu yıl da, ödül sahiplerinin, 15 Nisan tarihine kadar gösterilmiş olan adaylar arasından, uluslararası jüri tarafından iki turlu bir seçimle belirlendiğini belirtti ve bu yılki ödül sahiplerinin ortak noktalarının hatırlamak, yüzleşmek ve barış için mücadele etmek cesaretini göstermeleri olduğuna dikkat çekti.

Gecede Boğaziçi Caz Korosu, Türkçe ve İngilizce parçaların yanı sıra Gomidas’ın Ermenice Yel, Yel parçasını seslendirdi.

Ödüllere geçilmeden önce ‘Işıklar’ adı altında, dünyanın dört bir yanında ve Türkiye’de, attıkları önemli adımlarla geleceğe dair umudu çoğaltan kişi ve kurumların selamlandığı bir video gösterildi.

‘Işıklar’ arasında Çeçenistan’da Çeçen - Rus savaşlarında, her iki taraftan yaralılara tıbbi müdahalede bulunan cerrah Khassan Baiev, Paraguay’daki Geri Dönüşüm Orkestrası, Ermenistan’daki ‘Ordunun Gerçek Yüzü’ (Army in Reality - Panagn İraganum), Tanrının Direniş Ordusu’nun yaptığı mezalim hakkında dünyayı bilgilendiren, Amerika’daki Görünmez Çocuklar Derneği ve Türkiye’den Emek Bizim, İstanbul Bizim Platformu, Engellerin Ötesinde Derneği tarafından kurulan Bremen Mızıkacıları Perküsyon Grubu, Hakikat Adalet Hafıza Merkezi, Haydarpaşa Dayanışması Platformu, Karadeniz İsyandadır Platformu, Taksim Platformu, Gezi Parkı Kütüphanesi, Gezi Parkı’ndaki gönüllü doktorlar ve Gezi Direnişi’nin yedinci gününde, Taksim Meydanı, İstiklal Caddesi ve Gümüşsuyu’nun duvarlarındaki homofobik ve cinsiyetçi sloganları kapamak ve değiştirmek üzere bir araya gelen bir grup kadın bulunuyor.

2013 yılı ödül sahipleri, gecenin sonunda açıklandı. Türkiye’den 2013 Uluslararası Hrant Dink Ödülü sahibi Cumartesi Anneleri / İnsanları’na ödülünü, jüri üyeleri Rakel Dink ve Uluslararası ‘Memorial’ Topluluğu’nu temsil eden Alexander Cherkasov verdi. Ödülü Cumartesi Anneleri / İnsanları adına Hanım Tosun, İkbal Eren ve Emine Ocak aldı.

2013 Uluslararası Hrant Dink Ödülü’nün diğer kazananı Nataša Kandić’e ödülünü İsmail Beşikçi ve Ali Bayramoğlu sundu. Kendisini diyalog, barış ve empati temelinde Türkler ve Ermeniler arasındaki ilişkileri geliştirmeye adamış; ayrımcılık, ırkçılık ve  şiddetten arınmış  bir dünya için çalışmış olan Hrant Dink adına verilen ödülü almaktan onur duyduğunu söyleyen Nataša Kandić, ödül ile iki kavramı ilişkilendirdiğini belirtti: Savaşlarda doğru yaşananlar ve geçiş dönemlerinde bireylerin sorumlulukları. 

Ödülün bu yılki jürisinde Timothy Garton Ash, İsmail Beşikçi, Rakel Dink, Costa Gavras, Nilüfer Göle, Alexander Iskandaryan, Etyen Mahçupyan ve Uluslararası ‘Memorial’ Topluluğu bulunuyordu.

Önceki yıllarda Uluslararası Hrant Dink Ödülü’nü kazananlar, Alper Görmüş, Amira Hass, Türkiye Vicdani Ret Hareketi, Baltasar Garzón, Ahmet Altan, Lydia Cacho, İsmail Beşikçi ve Uluslararası ‘Memorial’ Topluluğu.

Ödül töreni, www.hrantdink.org ve www.hrantdinkodulu.org adreslerinden naklen yayımlandı. Geceye dair tüm detaylar, törenle eş zamanlı olarak vakfın ve ödülün Facebook ve Twitter hesaplarında 3 dilde (Türkçe, İngilizce ve Ermenice) yer aldı.