Doğu Afrika yaklaşık üç milyon yıl önce kurudu ve ormanlar çimenli ovalara dönüştü. Ünlü Lucy fosili gibi ilk türlerin öldüğü bu dönemde, Homo cinsinin bilinen en eski örneği (2.8 milyon yıl önce) bu değişimle gelişti.

Lucy 1974’te Etiyopya’nın Afar bölgesindeki Hadar’da keşfedildi. Eski Homo fosili ise, 2013 yılında, daha aşağı Awash Vadisi’nde, bu bölgeye sadece 30 km uzaklıkta keşfedildi.

Atalarımızın erken örnekleri, Doğu Afrika’nın bugünkü kuru otlak ovalarına çok benzer bir doğal ortam içinde yaşıyordu. Nature Ecology and Evolution dergisinde yayımlanan bir araştırmaya göre, değişen iklim, yenen avlar üzerinde büyük bir etki yaratmadı. En erken insanlar, Lucy’nin dahil olduğu tür Australopithecus afarensis ile çok benzer yiyecekler yedi.

Araştırmanın baş yazarı Chris Campisano, “İlk Homo türü diyetinin Australopithecus’a benzemesi şaşırtıcı değildi. Fakat doğal ortamdaki tüm hayvanların diyetinin değişmesine rağmen, insanların diyetinin değişmemiş olmasına çok şaşırdık.” diyor.

Araştırmacılar, 2,8 milyon yıllık insan atasının yanı sıra, aynı dönemde doğal ortamda bulunan büyük hayvanlardaki dişleri de analiz etti. Aşağı Awash Vadisi’nde ve yakın bölgelerde otlayan hayvanlardan elde edilen veriler, 3,5 ila 1 milyon yıl öncesinin iklim tarihini birleştirmek için kullanıldı.

Antiloplar, yabani atlar, zürafalar ve tarihöncesi fillerin kemiklerine yapılan analizler, Doğu Afrika’daki iklim değişikliğinin şoldukça önemli olduğunu ve birçok türün diyetini değiştirdiğini ortaya koydu.

Araştırmanın yazarlarından John Rowan, “Lucy’nin türü Hadar’daki birçok çevresel değişiklikte kalıcı olmasına rağmen, Geç Pliyosen dönemde Afar’da değişen ve açılan doğal ortamda fazla dayanamadı.” diyor.

Yeni yapılan araştırmaya göre, iklimdeki bu temel değişim, en erken insan türünün ortaya çıkmasına neden olmuş olabilir.

“Aşağı Awash Vadisi’ndeki geç Pliyosen çevresel değişiminin, Australopithecus’tan erken Homo’nun ortaya çıkmasında rol oynamış olması olası, ancak kanıtlar şu anda böyle nedensel bağlantıları kurmak için çok yetersiz.”

Araştırmanın sonraki aşamaları, Doğu Afrika’da otlakların nasıl ve ne zaman yayıldığını ve en eski Homo’nun yeni ve kurak manzaraya nasıl uyum sağlamış olduğunu görmek için hayvan kalıntılarını analiz ederek iklim kayıtları yeniden yaratmak olacak.

KAYNAK: arkeofili